Linkovi

Jane Fonda: 'Moj život do sada'


Jedna od najpoznatijih glumica našeg vremena, Jane Fonda, upravo je objavila svoje memoare. Knjiga “Moj život do sada” prikazuje put žene koja je postala podjednako vješta u novom otkrivanju sebe kao što je i bila u stvaranju filmskih likova. U svojoj novoj knjizi Jane Fonda suočava se sa svim svojim ulogama u stvarnom životu, te se kaje zbog mladenačkog političkog kiksa koji joj brojni vojni veterani još uvijek ne mogu oprostiti.

Jane Fonda, glumica, aktivistica, fitnes guru, filantrop i autorica rođena je kao kćer hollywoodske legende Henrya Fonde i pripadnice njujorških otmjenih krugova Franes Seymour. Ona je imala privilegirno djetinstvo, pa ipak njen privatni život nije bio lak. Ona opisuje svog oca kao suzdržanu osobu kojoj je bilo teško ugoditi, a majku kao distanciranu i toliko nestabilnu da je izvršila samoubojstvo kad je Jane imala svega 12 godina.

Jane Fonda kaže da se ta trauma manifestirala u njenom životu tako što je uvijek težila da bude savršena. "I naravno, nitko nije idealan, ali djeca to ne znaju i tako odrastaju s uvjerenjem da nisu dovoljno dobri. Mislite da ako nemate dečka, a kasnije muža da ne postojite, da nistre dovoljno vrijedni. Zbog toga ste spremni sve učiniti".

Jane Fonda se izgladnjivala kako bi ostala mršava i kako bi ispunila očekivanja u ljubavnim vezama. Zato, kaže ona, nije iznenađujuće da niti jedan od njenih brakova nije potrajao. Ona se udavala i razvodila tri puta: za francuskog redatelja Rogera Vadima, političkog aktivista i bivšeg senatora Toma Hydena, a potom za medijskog mogula Teda Turnera. Pa ipak, ona dodaje da se ne kaje. "Svi muškarci u mojem životu bili su divni i od njih sam mnogo naučila".

Međutim, u posljednja četiri desetljeća njenog profesionalnog života ostvarila je niz velikih uspjeha na filmskom platnu. Prvi put je nominirana za Oscara 1968. godine za ulogu u filmu “I konje ubijaju, zar ne”, a prvog Oscara dobila je tri godine kasnije za film “Klute” u kojem je igrala prostitutku. 1978. osvojila je drugog Oscara za film “Coming home”, priču o jednom vijetnamskom vetranu-paraplegičaru. Nakon tog filma javno se usprotivila američkoj ulozi u Vijetnamskom ratu.

Na jednom anti-ratnom putu u Sjeverni Vijetnam dopustila je da je se fotografira za baterijom protuzračnog topa, oružjem iste vrste kojim su rušeni američki zrakoplovi nad Vijetnamom. Nakon toga dobila je nadimak “Hanoj Jane” i do današnjeg dana izaziva ljutnju brojnih veterana Vijetnamskog rata i pripadnika oružanih snaga. Kako kaže, nije uopće mislila o posljedicama tog svog poteza, nikada nije namjeravala da je se fotografira te se i dalje ispričava za incident koji naziva svojom najvećom pogreškom. "Ta slika je izdala sve što sam učinila prethodne dvije godine: radila s vojnicima, predstavljala njihov pokret, zabavljala ih nastupima. Duboko žalim zbog toga i veoma mi je žao što sam učinila stvari koje su možda povrijedile vojnike ili ih učinile da se osjećaju izdanima".

Jane Fonda je nastavila sa svojim društvenim aktivizmom tijekom 80-tih godina zajedno sa tadašnjim suprugom Tomom Haydenom. Kako bi pomogla financiranje njegove organizacije “Kampanja za ekonomski razvitak” snimila je instrukcijski fitness video koji joj je donio milijune dolara, revolucionarizirao fitness industriju i ostao jedan od najprodavanijih videa svih vremena. Negdje u to vrijeme snimila je i film “Na zlatnom jezeru” u kojem je imala priliku glumiti sa svojim ocem i u kojem je gotovo preslikana njihova problematična veza iz stvarnog života. Henry Fonda dobio je za tu ulogu jedinog Oscara prije nego što je umro 1982. godine.

Jane Fonda živi u Atlanti od kada se vjenčala za Teda Turnera 1991. godine. Njena nova knjiga “Moj život do sada” nalazi se na prvom mjestu najprodavanijih knjiga belestritike prema popisu New York Timesa. Uskoro će se ponovno pojaviti i na filmu, prvom nakon 15 godina. Film “Monster in Law”, u kojem glumi Jennifer Lopez, počet će se prikazivati u američkim kinima kasnije ovog mjeseca. U svojoj 67. godini Jane Fonda kaže da je ovo najsretnije razdoblje njenog života. Ona se nada da će njena knjiga podsjetiti čitatelje da nikada nije kasno za promjenu.

XS
SM
MD
LG