Linkovi

Bush danas putuje u Europu


Predsjednik Bush danas krece u petodnevni posjet Europi povodom 60. obljetnice kraja Drugog svjetskog rata u Europi. Prva postaja njegovog puta bit ce Latvija, gdje ce razgovarati s predsjednicima Latvije, Litve i Estonije.

Put predsjednika Busha u Europu bit ce bogat simbolikom – kako povijesnom, tako i geopolitickom. U Moskvi ce se pridružiti drugim svjetskim celnicima u obilježavanju kraja Drugog svjetskog rata u Europi. No, podjednako ce važno biti njegovo zaustavljanje u dvije zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, u kojima ne vlada posebno slavljenicko raspoloženje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je prigovore na planirane posjete predsjednika Busha Latviji i Gruziji. No, James Goldgeier iz Vijeca za medunarodne odnose izjavio je da Sjedinjene Države imaju i drugih razloga za brigu, osim Putinovih prigovora. "Putin sigurno nije sretan zbog tih posjeta, no za americkog predsjednika koji ide u Rusiju – pogotovo u trenutku kada ta zemlja koraca unazad – vrlo je važno da podrži ono što se dogada u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, koje su doista poduzele važne korake da bi se pridružile Zapadu," kaže Goldgeier.

Goldgeier dodaje da ce središnja tema predsjednikovog puta u Latviju biti nova uloga baltickih zemalja kao clanica Europske unije i NATO saveza. Na kraju puta, predsjednik Bush ce posjetiti Gruziju. Radek Sikorski, bivši zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, a danas suradnik instituta American Enterprise u Washingtonu, kaže da ce se sastankom predsjednika Busha s njegovim gruzijskim kolegom Mihailom Sakašvilijem uputiti jasna poruka Kremlju. "Odlazeci u Gruziju, predsjednik Bush izražava americku podršku za demokratske revolucije u bivšem Sovjetskom savezu," izjavio je.

Rusija još uvijek ima tisuce vojnika u Gruziji za potrebe rata u Ceceniji. James Goldgeier kaže da stoga Gruzija treba americka podrške za provodenje reformi. Medutim, glavna postaja putovanja predsjednika Busha bit ce Moskva, gdje ce predsjednik ne samo sudjelovati u komemoraciji povodom kraja Drugog svjetskog rata, vec i razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom drugi put ove godine Goldgeier kaže da je u svojedobno toplim odnosima izmedu dvojice celnika nedavno došlo do vidljivog zahladenja.

XS
SM
MD
LG