Linkovi

Senator Voinovich u Hrvatskoj


Američki senator i bivši guverner savezne države Ohio George Voinovich, podrijetlom iz Hrvatske, nalazi se u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Voinovich se već duže vrijeme bavi pitanjima jugoistoka Europe i nastoji pomoći da SAD uspostavi što bolje kontakte s predstavnicima država iz regije. Jučer prijepodne primio ga je predsjednik Stjepan Mesić, sastao se za zastupnikom srpske manjine u Saboru Miloradom Pupovcem, a za kasnije su bili zakazani i sastanci s premijerom Ivom Sanaderom, te ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Nakon susreta s predsjednikom Mesićem nije bilo izjava za novinare, već samo pisano priopćenje o temama razgovora. Osim stanja u regiji, senator Voinovich sa svojim je domaćinom, prema priopćenju, razgovarao o hrvatskoj vanjskoj politici, te o bilateralnim odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država. Senatora su naročito zanimale perspektive prevladavanja problema naslijeđenih iz nedavnog rata.

Predsjednik Mesić upoznao je gosta iz Amerike s hrvatskim naporima na uspostavi vladavine prava, uspostavi pune suradnje s Haškim sudom i individualiziranjem krivnje za ratne zločine, te stvaranjem uvjeta za povratak izbjeglih hrvatskih građana.

Kao i ostali američki dužnosnici koji su pohodili Hrvatsku i senator Voinovich je u razgovoru sa šefom hrvatske države naglasio važnost isključivanja američkih državljana iz nadležnosti stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine. Hrvatski predsjednik objasnio je visokom gostu iz SAD-a da bi hrvatska javnost teško mogla prihvatiti da se američki građani isključuju iz nadležnosti Međunarodnog suda za ratne zločine, dok se istodobno njezini građani izručuju Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.

U razgovoru sa zastupnikom srpske manjine u Saboru Miloradom Pupovcem, senator Voinovich zanimao se za broj izbjeglih Srba, koji su se vratili u Hrvatsku, procjenu broja onih koji se još namjeravaju vratiti, te za razinu zaštite manjinskih prava.

Danas Voinovich planira posjetiti Topusko odakle potječe njegova obitelj. Djed senatora Voinovicha, koji je bio pripadnik srpskog naroda, odselio je iz Topuskog u Ameriku početkom 20. stoljeća. U okolici Topuskog živjeli su Voinovichevi rođaci sve do 1995, kada su izbjegli iz Hrvatske i danas žive u Srbiji.

Senator će danas ručati s predsjednikom Općine Topusko Milanom Abramovićem i obići područje iz kojeg potječe njegova obitelj. Nakon Topuskog, senator Voinovich namjerava posjetiti i Rijeku.

XS
SM
MD
LG