Linkovi

Analitičar Pentagona optužen za razotkrivanje vojnih tajni


"New York Times" detaljno piše o uhićenju jednog analitičara u Pentagonu pod optužbom da je odao 'top secret' podatke o mogućim napadima na američke postrojbe u Iraku dvojici uposlenika proizraelske lobističke organizacije u Washingtonu. Radi se o slučaju o kojemu su mediji javljali već dva puta u posljednjih godinu i pol, no, tek je sada osumnjičenik i uhićen.

Njujorški list piše da je, premda je nominalno navedeno odavanje tajni vezanih uz rat u Iraku, glavna tema podataka koje je uhićeni Larry Franklin odao dvojici proizraelskih lobista – Iran. Unatoč tome što Franklin nije visoko rangirani uposlenik Pentagona, njegov slučaj izaziva nervozu u najvišim političkim krugovima američkog glavnog grada. Proizraelska organizacija, AIPAC, poznata je po bliskim vezama s najvišim političarima u administraciji predsjednika Busha, među njima i državnom tajnicom Condoleezzom Rice. Imena iz Pentagona koja "Times" još spominje u vezi s uhićenim analitičarom su ona Douglasa Feitha, podtajnika za politička pitanja, koji je bio jedan od najbližih saveznika Paula Wolfowitza, bivšeg zamjenika ministra obrane koji je nedavno imenovan predsjednikom Svjetske banke. Što se druge strane tiče, njujorški list ističe da se nigdje u obrazloženju uhićenja – dugom inače desetak stranica! – ne spominje je li Izrael primatelj odanih informacija. No, zna se broj informacija: u Franklinovom stanu, FBI je našao 83 dokumenta Pentagona, od kojih je skoro 40 bilo 'top secret', a ostali su bili tek malo manje tajni.

Po političare neugodnim brojkama i otkrićima bavi se "Washington Post". U daljnjem razotkrivanju etički upitnih postupaka čelnih ljudi u Kongresu, novinari ovog lista su prebrojali ravno 360 avionskih letova u razdoblju od 4 godine koje su čelnicima Kongresa pružile kompanije s jakim interesima u vezi određenih zakona. Recimo, dvojica najviše rangiranih republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, Tom DeLay i Roy Blunt u prosjeku su koristili po jedan let u luksuznim zrakoplovima raznih kompanija svakih deset dana. Letove su pružali – kako piše Post - oni koji su zainteresirani za zakonodavstvo na planu duhana, telekomunikacija, zračnog prijevoza, farmaceutskih proizvoda i drugih poslovnih područja.

XS
SM
MD
LG