Linkovi

Utah: Pronađena nova, bizarna vrsta dinosaura


Ono što je prije 130 milijuna godina vjerojatno bio 'crni dan' danas se pokazuje riznicom za paleontologe s otkrićem ostataka stotina, možda i tisuća primjeraka bizarne, do sada nepoznate vrste dinosaura u američkoj saveznoj državi Utah.

Znanstvenici nisu sigurni što je izazvalo smrt pernatih, okruglastih stvorova srpastih pandži, nazvanih Falcarius utahensis. No, hrpe fosiliziranih kostiju ukopanih na dva jutra obronaka planine Cedar Mountain u Utahu nude bogat izbor pojedinačnih primjeraka iz jedinstvene skupine za koju se nekad smatralo da je postojala samo u Aziji.

Kako izvješćuju autori studije o ovoj vrsti dinosaura, objavljene u ovotjednom izdanju časopisa "Nature", novo će nalazište 'vjerojatno biti jedno od najbogatijih nalazišta dinosaura u svijetu.' Analiza jednog od primjeraka tih dinosaura sugerira da čitavo stado – ili jato? – možda predstavlja jedan momentalni isječak evolucije na djelu u kojemu se ova životinja pretvarala iz pretežnog mesoždera u pretežnog biljojeda.

Glavni argument u prilog teorije da je ova vrsta dinosaura – koja je potekla od mesoždernih dinosaura – postala biljojedna jest lokacija toliko mnogo fosila na jednom istom mjestu. Mesožderi uglavnom ne žive u velikim krdima, jer nikad nema dovoljno mesa za hranjenje tolikog broja životinja na malom prostoru, ističu paleontolozi; biljojedi, upravo suprotno, imaju dovoljno hrane na malom prostoru i osiguravaju obranu velikim brojem okupljenih životinja.

Uz to, ova nova vrsta dinosaura ima neobičnu mješavinu fizičkih značajki, od dugih, šupljih kostiju vrata – karakterističnih za biljojede, poput brontosaura – preko širokih bokova takozvanih pticolikih dinosaura, pa do razmjerno velikih lubanjskih šupljina, koje se uglavnom vide kod razvijenih mesožderskih vrsta. Kako je prokomentirao jedan paleontolog, 'oni izgledaju poput dinosaura koje bi dizajnirao neki komitet: pojedini djelići, uzeti od desetaka drugih vrsta, našli bi se na istoj vrsti, poput frankenštajnovskog amalgama.'

XS
SM
MD
LG