Linkovi

Fashion Institute of Technology u New Yorku


Svijet medjunadrodne modne industrije je kreativan, uzbudljiv…..i unosan posao. Ali što pokreće sve ovo? Sve počinje na mjestima poput ovih - Fashion Institute of Technology u New Yorku. To je jedno od onih posebnih mjesta gdje moda počinje… The Fashion Institute of Technology ili FIT, kako ga zovu, privlači znatan broj studenata iz cijeloga svijeta koji uče kako kreirati, praviti i prodavati odjeću.

John Mincarelli je instruktor i predsjedatelj izvršnog odbora Global Fashiona pri Fashion Institute of Technology kaže da ima studente iz cijeloga svijeta na svakom od predavanja.

John kaže da se na institutu osjeti povećana globalna modna atmosfera koja, naravno, utječe na svijet mode. “Vidim utjecaj raznih naroda na Američki, Europski I Azijski dizajn.”

Moto Baba student je njujorškog Fashion Institute of Technology. On kaže da je FIT poznata škola i u Japanu. Jedan od studenata gospodina Mincerellija ja Moto Baba iz Japana. On pokazuje majicu koju je njegov učenik kreirao. “Moto je uistinu majstor ovog zanata, i ja sam vrlo zadovoljan njegovim napretkom u posljednjih godinu I pol koliko je već na našem institutu.”

The Fashion Institute ima puni nastavni progam uključujući i prirodne nauke. Takodjer uči studnete poslovnom aspektu modne industrije. To potvrđuje i student instituta Fred Bodner. “Sjećam se da sam imao predavanje o proizvodnji, gdje sam naučio puno o tvornicama i proizvodnji robe. Mislim da mi je to i bio jedan od najkorisnijih predmeta ovdje na institutu.”

Naravno i blizina škole poslovnom dijelu New Yorka pruža studentima priliku da iskuse “pravi svijet” modne industrije. “Ne bih mogao zamisliti da ova škola bude na bilo kom drugom mjestu. Zaista, pa gdje drugo bi i mogla biti? Pa da škola nije na točno ovom mjestu ja ne bih mogao tako lako doći do dijela grada gdje se prodaju tkanine, koji je samo 10 minuta udaljen od škole. Mislim da FIT zaista ne bi bio FIT bez New Yorka.”

Studnetica Irum Mahmood je iz Pakistana došla u Sjedinjene Drzave kao tinedjerica 1998 godine. “Kada sam tek došla ovdje nisam znala niti uvući konac u iglu, i sve što znam naučila sam na FIT. Mislim da sam postigla zaista mnogo.”

Ona se nada da ce uspjeti kao kreatorica i jednoga dana prezentirati svoje kreacije u Pakistanu. “Željela bih kreirati odjeću u skladu sa kulturnim tradicijama, koja ne bi bila zapadnjačkog stila, nego više mješavina istočnog i zapadnog stila. Ali bi im volila dati novi izgled.” Dvadesetogodišnja Irum se nada da ce ono sto je ona naučila na New York Fashion Institute jednoga dana unjeti ljepotu u svijet.

XS
SM
MD
LG