Linkovi

Deset godina Muzeja Rock and Rolla


Svjetski poznati arhitekt I.M. Pei kaže da je zgradu Muzeja rock and rolla projektirao pokušavajući vizualno predočiti energiju koju ta vrsta glazbe posjeduje. Neki posjetitelji u šali kažu da se vidi kako se cijela zgrada, napravljena od čelika i stakla, njiše u ritmu.

Muzej odaje počast nekim od najvećih imena rock and roll glazbe kao što je na primjer Chuck Berry, jedna od prvih zvijezda takve glazbe. Chuck Berry je prvi, inaguralni član kuće slavnih. Muzejski izlošci uključuju filmove, fotografije i snimke radio programa, te pričaju povijest rock and rolla od njegovih ranih dana do danas. Buddy Holly je još jedan od pionira - skladatelja i izvođača rock glazbe koji je tijekom svoje kratke karijere imao veliki broj hitova. Tek 22 godine star, Buddy Holly je 1959-te godine poginuo u avionskoj nesreći. Najveći je uspjeh postigao s pjesmom Peggy Sue.

Na najvišem katu muzeja se nalazi kuća slavnih. Na zidu od crnog stakla napisana su najznačajna imena u povijesti rock and rolla. Svake godine panel glazbenih stručnjaka nominira izvođače i druge osobe koje su značajano doprinijele rock glazbi, pod uvjetom da im karijera traje duže od dvadeset pet godina. O kandidatima tada glasa međunarodna skupina stručnjaka. U prvom krugu, u kuću slavnih su 1998 godine primljeni Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard i naravno “kralj rock and rolla” – Elvis Presley.

Ove godine u kuću slavnih primljeni su Buddy Guy, Percy Sledge, te sastavi O’Jays, U2 i Pretenders. Mnogi se pitaju zašto je baš grad Cleveland izabran za domaćina kuće slavnih i muzeja rock glazbe. Tijekom ranih tisuću devetsto pedesetih u Clevelandu je postojao radio show koji je vodio Alan Freed. On je među prvima, puštao u program crne izvođače poput Fats Domina i Chuck Berrya, a i popularizirao je naziv “Rock and roll”.

Među glazbenim stručnjacima postojie različita mišljenja koja je prva rock and roll snimka, premda se najčešće spominje pjesma Rocket 88 Ikea Turnera. Međutim, postoji određena suglasnost oko toga koja je prva pjesma koja je popularizirala rock and roll - 1954 godine Bill Haley and the Comets snimili su Rock around the Clock. Ta skladba u početku nije bila popularna, međutim postala je veliki hit nakon što je korištena u tinejdžerskom filmu “Blackboard Jungle”.

XS
SM
MD
LG