Linkovi

Egipat: Otkrivena jedna od najljepših drevnih mumija


Egipatski arheolozi priopcili su da su pronašli dobro ocuvanu mumiju, za koju kažu da je jedna od najljepših ikada otkrivenih mumija. Neidentificirana mumija, stara više od 2.300 godina, nosila je zlatnu masku i bila pokrivena crtežima egipatskih božanstava u jakim bojama.

Mumija iz 30. dinastije faraona bila je zatvorena u drveni sarkofag i zakopana u pijesku na dnu šest metara dubokog jarka u kompleksu piramida južno od Kaira. Šef egipatskog Vrhovnog vijeca za antikvitete Zahi Hawass izjavio je da je novootkrivena mumija "možda najljepša medu svim mumijama pronadenim do sada u Egiptu".

Hawass je dodao da ce strucnjaci koristiti CT skenere da bi otkrili nove pojedinosti o identitetu i životu mumificiranog drevnog Egipcanina. Nakon toga, mumija ce biti izložena u kompleksu Saqqara u Muzeju Imhotepa, slavnog arhitekta koji je projektirao najstariju egipatsku stepenastu piramidu. Mumija je, u trenutku kada je otkrivena, bila od glave do pete umotana u pogrebnu tkaninu, ocrtanu nizom prizora, koje, izmedu ostaloga, prikazuju i boginju ravnoteže i istine Maat s ispruženim rukama u obliku pernatih krila. Crteži prikazuju i cetvorot djece boga Horusa s glavom jastreba, te ritual mumificiranja.

Mumija je bila pokopana u okviru nekropolisa kralja Tetija, koji se nalazi uz srušenu Tetijevu piramidu. Teti je vladao Egiptom prije više od 4.300 godina.

XS
SM
MD
LG