Linkovi

Virtualni život mrtvih virtuoza


Želite li čuti svog omiljenog – ali već dugo umrlog – pijanista kako uživo izvodi neku od svojih najpoznatijih interpretacija? Krajem svibnja, kompanija Zenph Studios, iz Raleigha, u North Carolini, predstavit će kanadskog pijanista Glenna Goulda, - koji je umro 1982. godine -, kako izvodi Bachove "Goldbergove varijacije", te Francuza Alfreda Cortota – koji je umro 1962. – kako svira jedan Chopinov preludij.

Kompanija Zenph je razvila softver koji može reproducirati svaku notu iz škripavih, desetljećima starih zvučnih snimaka, točno onako kako su izvorno bili napravljeni – replicirajući originalne položaje pedala, dampera i tipaka na pravom – premda automatiziranom – klaviru. "Netko bi si mogao reći: 'Svirat ću kao Gould.', ali mu to ne bi uspjelo," kaže predsjednik Zenpha John Walker, te dodaje: "Stil sviranja ovisi o milisekundama, a mozak bilo kojeg pojedinca, kroz njegove mišiće, ne uspijeva tako dobro imitirati."

Softver kompanije Zenph transkribira zvučne valove iz starih snimaka pomoću šifriranja deset varijabli, uključujući i tako suptilne promjene poput trenutaka kada bi pijanist odigao prste s tipaka, te je li se tipka do kraja vratila u početni položaj prije nego što je bila ponovno pritisnuta. Tehnologija transkribiranja opisana je u najnovijem broju časopisa "New Scientist". Ogrebotine na pločama nisu bitne, kaže Walker, objašnjavajući da ih softver ignorira.

Gouldova izvedba Bacha transkribirana je sa slavne mono LP snimke iz 1955. godine. Cortotov preludij potječe s ploče od 78 okretaja, snimljene 1926. Međutim, kako kaže John Walker, ništa od toga ne bi bilo moguće da nije postojao odgovarajući klavir: Yamahin Disklavier Pro je izgrađen sa senzorima i motorima koji mu omogućuju da reproducira štogod se na njemu svira, a stručnjaci Zenpha su napisali softver tako da svira stare snimke.

XS
SM
MD
LG