Linkovi

Bush i republikanci pogrešno interpretirali izbornu pobjedu?


Ovog vikenda prošlo je stotinu dana od početka drugog mandata predsjednika Busha. Odmah nakon izbora na kojima su odnijeli začajnu pobjedu predsjednik Bush i republikanci u Kongresu interpretirali su rezultat kao stranačko i političko preraspoređivanje biračkog tijela koje će dugoročno oblikovati američku političku scenu.

Međutim, kako piše Washington Post, predsjednik Bush i republikanci danas se suočavaju s važnim pitanjem – jesu li pogrešno protumačili rezultat izbora. Naime, s predsjednikovom popularnošću u padu i republikancima u Kongresu čiji je čelnik u središtu kontroverze o etičkim pitanjima, stvari izgledaju znatno manje kao generacijsko skretanje ka republikancima. Politički analitičari dodaju da Washington upravo svjedoči fenomenu koji se uvijek događa u ovakvim situacijama, a taj je da političari pogrešno pretpostave da njihova izborna pobjeda, odnesena na uskim pitanjima, ne znači mandat za široke promjene, navodi Washington Post.

Kroz sličnu sudbinu, čini se, prolazi i republikanski guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. On je u siječnju najavio promjene u mirovinskom sustavu, uravnoteženje proračuna i brojne druge promjene. Kako piše New York Times, Schwarzenegger je očekivao oštre akcije protivnika, ali ne i nagli pad popularnosti koji je doveo do toga da povuče neke svoje prijedloge. Dva istraživanja javnosti objavljena prošlog tjedna pokazuju da je podrška za kalifornijskog guvernera pala ispod 50 posto, po prvi put od kad je stupio na dužnost u prosincu 2003. godine. Protiv Schwarzeneggera, podsjeća njujorški dnevnik, javne prosvjede su održale udruge medicinskih sestara, učitelja, policajaca i drugih državnih uposlenika.

Isti list objavio je u svom tjednom prilogu o putovanjima prilog o Zagrebu. Novinar piše da je glavni grad Hrvatske mjesto na kojem se Istok sastaje sa Zapadom, mjesto balkanske kulture u koja potrošaču istodobno nudi da posjeti novu trgovinu mirisma dok se u obližnjem restoranu vrti janje na ražnju. Novinar opisuje Zagreb kao grad živih ulica, visoke mode, više od 50 muzeja i galerija, odnosno mjesto koje ima šarm Starog svijeta dok se istodobno hvata u koštac s duhom modernog vremena. Pozivajući se na riječi djelatnika zagebačkog Ureda za kulturu, renoviranja kazališta i pješačkih zona namijenjena su svima i građanima Zagreba i turistima.

XS
SM
MD
LG