Linkovi

'Vodič kroz galaksiju za autostopere'


Nakon desetljeća pokušaja, pogrešaka i odustajanja, konačno je snimljen film prema britanskom romanu koji je za čitavu generaciju čitatelja diljem svijeta postavio standarde humora. Film "Vodič kroz galaksiju za autostopere" za nas je pogledao Alan Silverman.

Izraz 'Važna i dobro znana činjenica jest da stvari nisu uvijek onakve kakve izgledaju,' pravi je uvod u radnju filma "Hitchhiker's guide to the Galaxy": Arthur Dent se jednog jutra probudi okružen buldožerima koji će njegovu kućicu srušiti da bi oslobodili prostor za novu cestovnu zaobilaznicu. 'Zaobilaznice su najvažnija stvar za društvo, objašnjava mu lokalni birokrat. Kao da već to samo nije dovoljno, uz njegov se dom materijalizira čitav eskadron svemirskih letjelica, a birokrat iz galaktičkog odbora za prostorno planiranje objavi čitavom svijetu da je planet Zemlja označen za rušenje kako bi se oslobodio prostor za svemirsku hiperprostornu ekspresnu traku.

Na sreću po Arthura, međutim, njegov dobar prijatelj Ford Prefect ustvari nije glumac bez posla iz Guilforda, nego međuzvjezdani putnik – negdje iz okolice Betelgeusea – koji ga odvodi sa Zemlje baš u pravi tren … manje-više.

Ford je autor univerzalnog bestsellera – koji je u pravom smislu riječi bestseller u čitavom univerzumu! – "Vodiča kroz galaksiju za autostopere". To je elektronička zbirka dragocjenih informacija za štedljive – čitaj: one oskudnih financijskih sredstava! – svemirske putnike. Arthur ni ne sanja kakva mu jedinstvena avantura predstoji: od pretrpljivanja poezije Vogona, pa do pridruživanja dvoglavom i trorukom Predsjedniku galaksije Zaphod Breeblebox u potrazi za odgovorom na ono najkonačnije pitanje … odgovor koji, naravno, glasi: 42.

Mnogoštošta u filmu isprva je potpuno jasno samo štovateljima pokojnog Douglasa Adamsa, koji je umro 2001. Njegove knjige iz serijala "Vodič kroz galaksiju za autostopera" počele su ustvari kao radio drame prije trideset godina, da bi potom postale televizijska serija. Producent Robbie Stamp godinama je radio s autorom Adamsom na stvaranju scenarija. "Za Douglasa Adamsa, "Vodič …" je bio djelo u stalnoj mijeni. To nije djelo poput, recimo, "Harryja Pottera" gdje postoji jedan temeljni tekstualni predložak. U slučaju "Vodiča …" radilo se o radio drami u nastavcima, o televizijskoj seriji, o knjigama … a, Douglas je uvijek želio da stvar potpuno funkcionira u svakom novom mediju. Stalno smo uvodili nove stvari i mijenjali predložak" - objašnjava Robbie Stamp.

Martin Freeman – poznat kao Tim u televizijskoj seriji 'The Office' – tumači lik Arthura Denta. "Ljudi imaju izvjesne posjedničke osjećaje prema ovoj priči, posebice moj lik – on je posljednje ljudsko biće. Odlučio sam ne brinuti previše što će o meni misliti oni najvatreniji obožavatelji 'Vodiča … '; ili ću im se dopasti ili ne. Ovoj sam ulozi pristupio na isti način kao i svim ranijim: kako da tumačim taj lik a da to bude drugačije nego što bi tu učinio netko drugi" - kazao nam je Martin Freeman.

Zoey Deschanel se pojavljuje kao Trillian, a Sam Rockwell kao Predsjednik Zaphod. Najslavnije ime s britanske glumačke scene u ovom filmu uopće se ne pojavljuje svojim likom nego samo glasom: Stephen Fry – poznat, između ostalog kao Jeeves iz serije "Wooster i Jeeves" – u "Vodiču kroz galaksiju za autostopere" glas je vodiča.

U ulozi Forda Prefecta pojavljuje se Mos Def, dok različite izvanzemaljce – poput napuhanih, birokratskih Vogona – predstavljaju kreacije radionice za Muppete Jima Hensona. Redatelj filma je Garth Jennings.

XS
SM
MD
LG