Linkovi

Smanjenje terorističkih prijetnji po SAD


Washington Post prenosi izjave američkih dužnosnika koji kažu da je razina vjerodostojnih terorističkih prijetnji protiv Sjedinjenih Država na najmanjoj razini od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Brojni američki stručnjaci vjeruju da se al-Qaida i druge skupine usmjeravaju na Amerikance u Iraku i druga područja izvan Sjedinjenih Država. Jedan dužnosnik kaže da dnevna procjena opasnosti, koju sastavljaju američki obavještajci, sadrži 25 do 50 posto manje prijetnji nego prije dvije godine.

Predstavnici američke vlade upozoravaju da smanjenje terorističkih prijetnji može biti taktički potez al-Qaide ili pak pokazatelj da je teroristička mreža uspješnija u prikrivanju svojih namjera.

Premda neki od 25 intervjuiranih trenutnih i umirovljenih dužnosnika američke vlade upozoravaju na oprez, a neki su čak i skeptični prema zaključku o manjoj razini opasnosti, očito je da protuterorističke operacije u inozemstvu i iskusniji američki pripadnici snaga sigurnosti otežavaju tajno djelovanje terorističkim organizacijama. Načelnik policije koja skrbi o sigurnosti kongresnih zgrada na Capitol Hillu kaže: “Lakše dišemo. Nismo zabrinuti kao što smo bili prije godinu dana, ali smo sasvim sigurno podjednako na oprezu”. Američki dužnosnici vjeruju da se al-Qaida usmjerila na akcije u Iraku i Europi.

Međutim, neki analitičari vjeruju da smanjenje planiranja terorističkih napada, njihove komunikacije i pokreta može biti taktička pauza al-Qaide i drugih organizacija. Oni upozoravaju da i dalje ima onih koji žele nauditi Amerikancima, a je li ta prijetnja upakirana u specifičnu prijetnju ili ne manje je važno, stoji u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG