Linkovi

Deep Impact fotografirao komet u koji će udariti


Svemirska sonda Deep Impact američke agencije za istraživanje svemira, NASA-e, počela je na Zemlju slati fotografije kometa u koji će uskoro i udariti. Trenutno je letjelica udaljena od kometa Tempel-1 oko 70 milijuna kilometara, te on na fotografijama izgleda tek nešto veći od mrljice na pozadini crnog svemira. No, kako kažu znanstvenici NASA-e, u dolazećim mjesecima, Deep Impact će slati sve bliže i detaljnije snimke smrznute mase vode, stijena i drugih materijala.

4. srpnja, sonda koja će biti otpuštena s matične letjelice Deep Impact, udarit će u komet, stvarajući krater i dižući dovoljno prašine da bi sve bilo vidljivo čak i amaterima s dalekozorima ili manjim teleskopima. Iskusni zvjezdoznanci čak bi mogli uočiti bljesak kometa i golim okom.

Svemirska sonda Deep Impact trebala bi znanstvenicima pružiti prvi pogled u unutrašnjost jednog kometa. Kako se Tempel-1 smatra prilično tipičnim kometom, prašina koja će se uzvitlati pri sudaru pružit će pogled u materiju koja se vrlo malo promijenila od nastanka sunčevog sustava.

XS
SM
MD
LG