Linkovi

U prvom tromjesečju u SAD najmanji gospodarski rast u posljednje dvije godine


Prema najnovijim podacima, američko gospodarstvo je u prvom tromjesečju ove godine – kako se čini – izgubilo zamah bilježeći rast od 3,1 posto po godišnjoj stopi. Riječ je o najsporijem tempu rasta u posljednje dvije godine, a Ministarstvo trgovine vjeruje da do toga dolazi zbog puno većih cijena naftnih derivata i sve većih kamatnih stopa na zajmove Sjedinjenim Državama. Podaci o ukupnom društvenom proizvodu u prvom kvartalu pokazuju da su potrošači i postali oprezni, a osobna potrošnja promatra se kao ključna komponenta gospodarskog razvoja. Ukupni društveni proizvod predstavlja kompletni output svih roba i usluga unutar granica Sjedinjenih Država i promatra se kao najširi pokazatelj stanja američkog gospodarstva.

***

Cijeli niz velikih američkih korporacija danas je objavio rezultate poslovanja za prvo tromjesečje ove godine. Dow Chemical je u tom razdoblju povećao prihod za milijardi 35 milijuna dolara. Odnosni dolar i 39 centi po dionici. Povećan je i ukupni promet ove kompanije za 25 posto, odnosni 11 milijardi i 680 milijuna dolara.

Najveća američka kompanija za pružanje usluga kablovske televizije Comcast Corporation prijavila je danas učetverostručivanje zarade u prvom kvartalu. Zarada je iznosila 313 milijuna dolara, odnosno 14 centi po dionici. To je ostvareno na ukupni promet od 5 milijardi 360 milijuna dolara.

Najveća svjetska naftna kompanija Exxon prijavila je zaradu u prvom tromjesečju od 7 milijardi i 860 milijuna dolara, odnosno 1 i 22 centa po dionici, u odnosu na 5 milijardi i 44 milijuna dolara u istom razdoblju prošle godine. I ukupna prodaja naftnih derivata ove kompanije povećala se za 21 posto i iznosila je 82 milijarde i 50 milijuna dolara.

Proizvođač automobila DaimlerChrysler prijavio je smanjenje zarade za 30 posto u prvom tromjesečju uz ukupni pad prodaje od dva posto i velike gubitke u grani kompanija koja proizvodi luksuzne automobile Mercedes. Čista zarada ove korporacije iznosila je 374 milijuna dolara, odnosno 31 cent po dionici.

XS
SM
MD
LG