Linkovi

Kućni ljubimci žive na 'visokoj nozi'


Često se kaže da Amerikanci tretiraju kućne ljubimce kao članove obitelji. No, to nije baš uvijek točno. U mnogim slučajevima, naše mačke i pse, guštere i ribice, ptice i zmije, zamorce i lasice tretiramo znatno bolje nego naše obitelji.

Potrošnja na kućne ljubimce udvostručila se u samo deset godina na više od 34 milijarde dolara godišnje. Primjera radi, Kuvajt – za koji se redovito govori da zbog nafte pliva u novcu – ima godišnji brutto društveni proizvod koji je manji od potrošnje Amerikanaca na kućne ljubimce.

Premda većina ljudi kupuje ipak samo najobičniju hranu za svoje ljubimce, neki im kupuju stvari koje većina ne bi mogla priuštiti ni samima sebi. Recimo, hermelinski prsluk … ili zlatom optočene zdjelice za hranu i vodu … kolekciju odjeće za ljubimce sa znakom motocikla Harley-Davidson … ili Ralph Laurenove 'pucci ogrlice' … a, da uopće ne spominjemo gurmanske pripravke od lososa ili četkice i paste za zube.

Na veterinarsku skrb godišnje potrošimo 11 milijardi dolara. U to su uključeni zahvati poput transplantacije jetre, koji su uobičajeno rezervirani samo za vrlo teško bolesne ljude. Tko zna uopće koliko potrošimo na majušne lijesove i pokopna mjesta za svoje neprežaljene preminule ljubimce.

Naravno, tu je i posljednja stepenica obožavanja naših krznenih prijatelja. Kao što ste vjerojatno već čuli, jedna žena u Teksasu platila je 50 tisuća dolara za samo jednog ljubimca – Nickyja Drugog. On je prvo mače po narudžbi klonirano od DNK obožavanog, ali umrlog, Nickyja Prvog.
XS
SM
MD
LG