Linkovi

Etikete s upozorenjima - kako zaštititi potrošače od njih samih


Ukoliko čitate etikete s upozorenjima na igračkama, kućanskim aparatima i drugim proizvodima koji se prodaju u Sjedinjenim Državama, zaključit ćete da Amerikanci uopće nisu obdareni zdravim razumom. Proizvođače brine mogućnost da bi prosječni ljudi mogli njihove proizvode koristiti na vrlo glup način, da će se pri tome ozlijediti i zatim za svoje nevolje okriviti proizvođača.

Zato na gotovo sve lijepe etikete s upozorenjima. Na primjer: "Nemojte ovaj toster nositi u kadu kada se kupate." ili "Ne pilotirajte ovim zrakoplovom ako niste prošli obuku za pilota."

Svake godine, organizacija koja se bori protiv zlouporabe tužbi protiv proizvođača Michigan Lawsuit Abuse Watch bira najsmješnije etikete s upozorenjima. Evo što je izabrala za proteklu godinu.

Etiketa na dječjem romobilu upozorava: "Ovaj se proizvod pri uporabi kreće."

Na kuhinjskoj miješalici – blenderu, piše: "Ne vadite hranu iz miješalice dok se rezači okreću." A proizvođači termometra kupcima poručuju: "Nakon rektalne uporabe, termometar ne bi trebalo koristiti oralno".

Postoje tisuće sličnih primjera, kao što je upozorenje na električnom češlju za friziranje: Samo za vanjsku primjenu. Ili pak, znak na poštanskom kamionu: "Pogledaj prije nego što počneš voziti." A: A što kažete na ovo upozorenje s kutije čekića: "Može biti škodljivo ukoliko se proguta". Zanimljivo upozorenje viđeno je i na paketu otrova za štakore: "Upozorenje: Utvrđeno je da ovaj proizvod izaziva rak kod laboratorijskih miševa."

Tu je i sljedeće upozorenje iz jedne željezničke postaje: "Oprez. Dodirivanje ovih žica dovodi do trenutne smrti. Oni koji budu uhvaćeni u dodirivanju žica bit će sudski gonjeni."

Ukoliko budete imali priliku da dođete u Ameriku, smatrajte se upozorenima: "Ne dirajte ništa."

XS
SM
MD
LG