Linkovi

Dan Zemlje


Sretan ti rođendan, Zemljo! Danas se po 35. puta obilježava Dan Zemlje.

Običaj je potaknuo bivši američki senator Gaylord Nelson ustvrdivši da svatko pojedinačno može nešto učiniti za zdravlje našeg planeta.

Netko će očistiti lokalni park, netko možda posaditi drvo, a netko će potaknuti čitav projekt vezan uz zaštitu okoliša koji će angažirati i širu zajednicu. U prvom desetljeću nakon inicijative senatora Nelsona, aktivisti za zaštitu okoliša požnjeli su neke od svojih najvećih pobjeda u Americi: usvajanje zakona o čistoći voda, čistoći zraka, zaštiti ugroženih vrsta, te zakon o mjerama zaštite okoliša.

Od 1990, svake godine u ovo vrijeme, jedna kalifornijska organizacija nagrađuje aktiviste diljem svijeta koji konkretnim radom unapređuju stanje okoliša. Goldmanova nagrada – nazvana po osnivačima nagrade, Rhondi i Richardu Goldmanu -, u iznosu od 125 tisuća dolara po osobi, dodjeljuje se zaslužnim aktivistima na svim kontinentima.

Ovogodišnja dobitnica iz Europe je Stephanie Danielle Roth, državljanka i Francuske i Švicarske. Ona je nagrađena za vođenje međunarodne akcije s ciljem zaustavljanja izgradnje rudnika zlata i srebra u Rumunjskoj. Dobitnik iz Južne i Središnje Amerike je fra Jose Andres Tamayo Cortez. Ovaj katolički svećenik je organizirao prosvjede u cilju spašavanja šuma od nezakonite sječe u središnjem Hondurasu.

I dobitnik iz Sjeverne Amerike bio je aktivan protiv nezakonite sječe. Isidro Baldenegro Lopez iz Meksika organizirao je prosvjede protiv sječe prastarih šuma u planinama Sierra Madre, zbog čega se našao i u zatvoru, osuđen na kaznu od 15 mjeseci utamničenja.

Corneille Ewango iz Demokratske Republike dobitnik je Goldmanove nagrade za Afriku. On je botaničar, koji je riskirao vlastitu sigurnost kako bi zaštitio životinje i biljke u džungli tijekom godina građanskog rata.

Goldmanova nagrada za Aziju dodijeljena je Kaishi Atakhanovoj, biologu iz Kazahstana, koja je provela uspješnu borbu protiv zakonske mjere kojom bi bila dozvoljena pohrana radioaktivnog otpada iz inozemstva u njezinoj zemlji.

XS
SM
MD
LG