Linkovi

Bijela kuća podržala Boltona


Predsjednik Bush pozvao je Senat da potvrdi imenovanje Johna Boltona za novog americkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. Predsjednik Bush je izjavio da su stranacke razmirice krive za odgodu te potvrde.

John Bolton se pokazao kao jedan od najkontroverznijih predsjednikovih kandidata za neki položaj u administraciji. Oporbeni demokrati i neki bivši potcinjeni Johna Boltona u State Departmentu kažu da je on verbalno zlostavljao radnike u Državnom tajništvu i da nema odgovarajuci temperament za americkog ambasadora u Ujedinjenim narodima. U govoru agentima osiguravajucih društava, predsjednik Bush je kazao da su Boltonovi kriticari ispolitizirali njegovu nominaciju.

"Johnova istaknuta karijera i služenje našoj zemlji pokazuju da je on pravi covjek u pravo vrijeme za ovaj važan zadatak," rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik je kazao da je Bolton, koji trenutno obnaša dužnost podtajnika za kontrolu naoružanja, dobar covjek koji zaslužuje položaj veleposlanika u Ujedinjenim narodima.

Senatski Odbor za vanjsku politiku trebao je glasati o njegovoj nominaciji ovaj tjedan, no to je izjašnjavanje odgodeno nakon što je jedan republikanac u Odboru zatražio više vremena da bi mogao istražiti navode protiv Boltona. Dva druga republikanska senatora u Odboru takoder su izrazili rezervacije prema Boltonu, što je Bijelu kucu dovelo pred izazov iz same Republikanske stranke. To je ohrabrilo neke demokrate, koji sama misle da je Boltonova nominacija osudena na propast. Izmedu ostaloga, cuju se optužbe da je Bolton pokušavao zastrašiti analiticare u State Departmentu koji se nisu slagali s njegovim mišljenjima.

Bivši demokratski predsjednicki kandidat i senator iz Massachusettsa John Kerry izjavio je da je sada važnije nego ikada prije da Amerika ima vjerodostojnog glasnogovornika, jer je administracija predsjednika Busha Ujedinjenim narodima podnijela netocne obavještajne podatke o irackom oružju za masovno uništavanje da bi opravdala pokretanje rata protiv Iraka.

"Ukoliko taj glasnogovornik dode na posao, a vec je poznat po tome da se miješao u rad analiticara u centru za obavještajne podatke, ili ako ta osoba dolazi na posao s dokazima da se osvecivao drugima zbog obavještajnih podataka koje su mu oni dostavljali, to predstavlja ozbiljan problem," kazao je Kerry.

Neki republikanci izražavaju podršku predsjednikovom kandidatu. Medu njima je i utjecajni senator John McCain, koji je izjavio da je Bolton sposoban da može obavljati dužnost u UN-u. "On je pametan, iskusan, dobar radnik i talentiran covjek, koji dobro poznaje Ujedinjene narode," kazao je McCain.

Dužnosnici Bijele kuce kažu da je predsjednik i dalje uvjeren da ce Senat u punom sazivu potvrditi Boltonovo imenovanje, te da o tom pitanju razgovaraju s relevantnim senatskim republikancima.

XS
SM
MD
LG