Linkovi

Vitamin D može pomoći u preživljavanju raka pluća


Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici sveučilišta Harvard pokazuje da sunce i vitamin D mogu pomoći oboljelima od raka pluća da žive duže.

Pacijenti u ranim stadijima raka pluća koji su tijekom sunčanih mjeseci primali velike doze vitamina D imali su dva puta veće izglede da će pet godina nakon kirurškog odstranjivanja raka još uvijek biti na životu – pokazalo je istraživanje. Izloženost sunčevim zrakama neophodna je za metaboliziranje vitamina D u organizmu. Znanstvenici ne preporučaju oboljelima od raka pluća da odgađaju potrebne operacije za ljetne mjesece, ali ukazuju da je dobro u doba operacije uzimati visoke doze vitamina D.

Znanstvenici s Harvarda pratili su stopu preživljavanja 456 pacijenata oboljelih od raka, koji su liječeni u razdoblju između 1992. i 2000. Veza između vitamina D i raka nije jasna, no druga su istraživanja pokazala da vitamin D možda suzbija razvijanje raznih oblika raka. "Čini se da vitamin D spriječava razvijanje i širenje abnormalnih stanica", kaže Dr. David Christiani s Harvarda, dodajući da također postoje dokazi da vitamin D inhibira širenje tumora.

XS
SM
MD
LG