Linkovi

Nervozni ulagači na Wall Streetu


New York Times" donosi tekst o promjeni raspoloženja među ulagačima u dionice nakon što su glavni pokazatelji vrijednosti dionica na burzama u New Yorku prošlog tjedna pali za više od tri posto. Kako piše "Times", neuobičajeno nervozni ulagači iščekuju ovog tjedna pravu plimu izvješća kompanija o poslovnim rezultatima u prvom tromjesječju ove godine. Što je još važnije, američke kompanije će komentirati poslovne izglede u nadolazećem tromjesječju i time ili pobiti ili potvrditi trenutni pesimizam o stanju američke ekonomije, navodi "New York Times".

Neke tvrtke, poput Generala Motorsa i Forda već su obeshrabrile ulagače najavama lošijih poslovnih rezultata od očekivanja, a iznenađujući pad zarade IBM-a jedan je od glavnih razloga za oštri pad vrijednosti dionica prošlog tjedna. Premda se ne zna vide li direktori američkih kompanija pozitivnu ili negativnu ekonomsku budućnost, jasno je da se raspoloženje među ulagačima značajno promijenilo. Oni su, naime, piše "Times", konačno povjerovali da visoka cijena sirove nafte i naftnih derivata smanjuje potrošnju Amerikanaca, usporava ekonomski rast i smanjuje zaradu kompanija.

"Christian Science Monitor" izjveštava da će danas, na dan održavanja tradicionalnog Bostonskog maratona, 265 američkih vojnika stacioniranih u Iraku biti u mislima s 20.400 maratonaca koliko će ih trčati bostonskim ulicama. Američki vojnici u Irak trčat će kroz pustinju u maratonu koji je nazvan Irak-Boston. Organizator manifestacije u Iraku, kapetan Rodney Freeman, kaže da maraton pomaže u odvraćanju misli mladih vojnika koji riskiraju svoje živote. “Nekih šest sati, koliko će trčati, oni će biti kod kuće”, kaže kapetan Freeman. Ovo nije prva ovakva sportska manifestacija u Iraku. Već je održano nekoliko manjih maratona od kojih se jedan poklopio s datumom održavanja utrke u Atlanti. Na današnjem maratonu Irak/Boston očekuje se da će 60 trkaća istrčati cjelokupnu dužinu od 26 milja dok će ostali sudjelovati u raznim fazama i na razne načine, piše "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG