Linkovi

'House of D'


Glumac David Duchovny debitira kao redatelj i scenarist gorko-slatke i nostalgične komedije, inspirirane njegovim vlastitm odrastanjem. Više o Filmu "House of D" – u prilogu Alana Silvermana.

Američki umjetnik Tom Warshaw živi u Parizu sa ženom Francuskinjom i njihovim sinom. Kako se dječak približava 13-toj godini, tako iseljeni Tom nalazi da se mora sučeliti s pojedinostima svoje vlastite trinaeste godine, odrastajući u New Yorku. Štoviše, ne samo da s emora s time sučeliti, nego to mora i – razotkriti.

Radnja filma se odvija prije trideset godina, u Greenwich Villageu, na Manhattanu. Tu su svakodnevne avanture mladog Thomasa i njegovog susjeda i najboljeg prijatelja Pappasa, mentalno zaostalog pazikuće, u okružju Tomovih pokušaja da se nosi depresijom svoje majke i gubitkom oca. Tu je i priča o prvoj ljubavi, kao i o nemilosrdnoj dozi 'ulične' mudrosti, doviknute s prozora "Kuće D", ženskog zatvora u srcu samog Greenwich Villagea, sedamdesetih godina, kada je tamo odrastao David Duchovny.

Premda priznaje da su se neki događaji iz filma zaista i dogodili njemu samome, Duchovny ustraje da film "House of D" nije autobiografski: "Mnogo toga u filmu je stvarno iz mog djetinjstva, ne toliko same scene, nego okoliš i atmosfera. Znao sam kako treba izgledati natjeravanje lopte štapom; znao sam kakav je osjećaj voziti bicikl u tom susjedstvu, a znao sam i kako se živi u stanu sa samo jednom kupaonicom, tako da ti se može dogoditi da majka uđe dok se tuširaš."

Rus Anton Yelchin tumači lik Tommyja kao dječaka, dok sam Duchovny igra odraslog Thomasa u prologu i epilogu filma. Tommyjevu majku glumi Tea Leoni, u stvarnom životu supruga Davida Duchovnog: "Nisam željela tumačiti tu ulogu jer nisam htjela da se govori: gledaj kako mu žena glumi u njegovom redateljskom prvijencu. Ali, kad sam pročitala scenarij, uloga Tommyjeve majke mi se učinila neodoljivom. Savršeno je napisana."

U ključnoj ulozi mentalno retardiranog Pappasa pojavljuje se Robin Williams, koji o liku kaže: "Učinio mi se zanimljivim, a čitava priča mi se jako dopala. To je jedan slatko-gorki film s dušom. Drago mi je da smo ga napravili."

U filmu "House of D" pojavljuje se i Zelda Williams, 15-godišnja kćerka Robina Williamsa, kao školska ljubav Toma Warshawa. Pjevačica Erykah Badu glumi zatvorenicu koju se ne vidi nego samo čuje kako kroz prozor zatvora Tommyju daje savjete o životu i ljubavi.

"House of D" je snimljen na lokacijama u samom New Yorku.

XS
SM
MD
LG