Linkovi

Washington: Laseri upozoravaju pilote


Washington Post izvještava da su američke oružane snage prošlog mjeseca počele koristiti sustav kamera i lasera kako bi upozoravali zrakoplove koji ulaze u zračni prostor glavnog grada Sjedinjenih Država. Oko 12 snažnih kamera koje su razmještene na neimovanim lokacijama moći će se usmjeriti na bilo koji neidentificirani zrakoplov koji uđe u zračni prostor koji se prostire u radijusu od nekih 50 kilometara i uključuje tri velike zračne luke.

Crvenim i zelenim laserskim zrakama neidentificirane letjelice bit će upozorene da napuste područje, piše Washington Post. Oružane snage se nadaju da će ovaj sustav koji košta pola milijuna dolara spriječiti incidente kao što je bio prošlogodišnji kada je zrakoplov s guvernerom Kentuckya, s pokvarenim odašiljačem, ušao u zračni prostor Washingtona što je izazvalo evakuaciju zgrade Kongresa. Lokalni piloti su podržali napor vlade, ali su izrazili bojazan da mnogi piloti neće razumijeti što laserska svijetla znače ukoliko se ne provede intenzivna edukacijska kampanja.

New York Times na naslovnoj stranici donosi tekst o padu vrijednosti dionica na njujorškoj burzi. Naime, burza na Wall Streetu u petak je završila poslovni dan s najnižim vrijednostima od predsjedničkih izbora. Industrijski prosjek Dow Jones pao je za 191 bod, a isti trend imali su i drugi pokazatelji vrijednosti dionica. To je bio najgori pojedinačni dan na burzi ove godine kojim je završen najgori poslovni tjedan od kolovoza prošle godine. New York Times piše da je stvarna sila iza pada vrijednosti dioinica osjećaj općenite nesigurnosti kojoj pridonose upozorenja o inflaciji i skuplji naftni derivati

XS
SM
MD
LG