Linkovi

Warren Buffet - najveći investitor u povijesti


U proteklih nekoliko mjeseci, američki poslovni sektor potresao je niz skandala. Među njima je i skandal oko osiguravajućeg društva American International Group, o kojem je pokrenuta istraga zbog navoda o računovodstvenim nepravilnostima. Između ostalih, ova je organizacija imala poslovne veze s kompanijom koju kontrolira investitor Warren Buffet. Buffet je svjedočio u ovoj istrazi, no sam nije predmet istrage.

Warrenu Buffetu se za savjet obraćaju i političari i superzvijezde. Često ga nazivaju najvećim investitorom u povijesti, i mnogi ga ulagači smatraju svojim herojem. Oni koji su 1956. uložili deset tisuća dolara u njegovu kompaniju danas imaju u džepu – astronomskih 350 milijuna dolara. Sam Buffet je, sa svojom neto imovinom od 41 milijarde dolara, drugi najbogatiji čovjek u Americi. Ipak, u jednom intervjuu prije nekoliko godina rekao je da neće cijelo svoje bogatstvo ostaviti svojoj djeci.

"Ne vidim razloga zašto bi netko samim rođenjem - dobitkom na svojevrsnoj lutriji jajnika i maternice - trebao sljedećih pedeset godina provesti u neradu."

Warren Buffet poznat je kao uzor integriteta i ulagač koji zarađuje svoj novac na staromodni način. Evo što o tome kaže Melody Hobson, predsjednica kompanije Ariel Capital Management.

"Ne samo da je Warren Buffet potpuno čist, već je i pravi uzor poslovanja po najvišim standardima etike."

Buffet je čovjek jednostavnog ukusa. Još uvijek živi u kući koju je kupio prije pedeset godina. Poznat je po izjavi da 'bogataši plaćaju premalo poreza'.

"Mislim da bi bogato gospodarstvo trebalo biti pravedno. Gospodarstvo u kojem žena koja radi na recepciji plaća više poreze od mene ne čini mi se baš pravedno."

Warren Buffet ima sve – od lanca trgovina čokoladom do tvornice donjeg rublja… Ali je, kako vidimo, i vlasnik tvrtke zbog čijih možda sumnjivih poslovnih veza mora svjedočiti pred vladinim istražiteljima.

XS
SM
MD
LG