Linkovi

Oprezno s vodom


Trkači, šetači, biciklisti, pa čak i vojnici na dužim manevrima trebali bi dvaput razmisliti prije nego što se late boce s vodom: jedna nova studija potvrđuje da pijenje previše vode za vrijeme jačih fizičkih napora može biti opasno, pa, u nekim slučajevima, čak i smrtonosno.

Studija, provedena na 488 trkača na bostonskom maratonu, 2002, pokazala je da je svaki osmi trkač imao ozbiljni poremećaj u ravnoteži tekućina i soli u organizmu zbog prevelikog pijenja vode ili sportskih napitaka. Tri su trkača patila od ekstremno teškog oblika takvog poremećaja, a jedna je žena umrla nakon utrke zbog hiponatremije, poremećaja u kojem suvišna voda previše razrijedi razinu soli u tjelesnim tekućinama.

'Više' definitivno ne znači i 'bolje' kada je riječ o tekućinama, ali je teško uvjeriti ljude u tu tvrdnju, kaže Leslie Bonci, čelnik odjela za sportsku prehranu u Medicinskom centru Pittsburgh. Sportaši od kojih se zahtijeva velika izdržljivost trebali bi paziti da konzumiraju samo onoliko vode koliko je potrebno za nadoknadu vode izgubljene znojenjem. U protivnom, riskiraju razvodnjavanje tjelesnih tekućina i nastup hiponatremije. Početni simptomi hiponatremije su konfuznost i letargija koji vrlo brzo napreduju do trzanja, jakih grčeva, stupora, kome i smrti.

XS
SM
MD
LG