Linkovi

Baseball se vratio u Washington


Ljubiteljima baseballa u Washingtonu jučer je bio velik dan: po prvi put nakon 12 tisuća i 250 dana, odnosno 34 godine, odigrana je baseball utakmica u glavnom gradu: domaća ekipa Nationals ugostila je ekipu Arizona Diamondbacks. Počasni početni udarac uputio je predsjednik Bush – u dresu domaćih! – koji je i sam velik ljubitelj baseballa i negdašnji djelomični vlasnik ekipe teksaške Rangera. Posljednji puta je Washington tako nešto – predsjednika u baseball akciji – vidio 1969. kada je početni udarac uputio predsjednik Nixon.

Posljednja utakmica baseballa, pak, odigrana je 1971. godine, nakon čega je ekipa Senatora napustila grad. Inače, tradicija predsjedničkog udarca datira od 14. travnja 1910. godine, kada je tadašnji predsjednik William Taft 'puknuo' loptu na početku utakmice između Senatora i Atletičara. Jučerašnje slavlje na starom stadionu Robert Kennedy uveličali su negdašnji igrači Senatora koji su pozdravili novi gradski klub.

Samim igračima Nationala čitav je dan vjerojatno bio vrlo neobičan: nakon Montreala, gdje ih je često gledalo samo po par stotina ljubitelja baseballa, jučer su im prvo bili pjevani hvalospjevi na ručku gdje je tisuću najvećih biznismena grada svoj obrok platilo po 1500 dolara, koji su otišli u kasu kluba. Nakon toga su se našli na stadionu gdje je svih 46 tisuća mjesta bilo ispunjeno – štoviše, do karata je već duže vrijeme bilo teško doći. Čak su kongresni čelnici za jučer zabranili ikakvo glasovanje iza 5 sati kako bi zastupnici i njihovo osoblje stigli na utakmicu. Na kraju, vrijedi reći da su sinoćnju utakmicu Nationals dobili s 5-3. Ustvari, nakon prva tri kola baseballske sezone, oni su na čelu, unatoč tome što su kao Expos u Montrealu prošlu sezonu završili na zadnjem mjestu prve lige.

XS
SM
MD
LG