Linkovi

Bush i Sharon danas o mirovnom procesu na Srednjem istoku


Predsjednik Bush i izraelski premijer Ariel Sharon danas će razgovarati o mirovnom procesu na Srednjem istoku. Predsjednik će primiti izraelskog premijera na svojem ranču u Teksasu. Izvješćuje Scott Stearns.

Predsjednik Bush izjavio je da međunarodna zajednica ima jedinstvenu priliku pomoći u zaživljavanju demokratske palestinske države u pojasu Gaze. Najavio je da će s premijerom Sharonom na današnjem, jedanaestom službenom sastanku, razgovarati o izraelskom planu o uklanjanju naselja iz Gaze. Predsjednik Bush je rekao novinarima da će s premijerom Sharonom razgovarati o potrebi nastavka suradnje s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u okviru međunarodnih napora da nova vlada u Gazi postane bolji odraz nada stanovnika Gaze.

"Čvrsto vjerujem da Ariel Sharon želi imati miroljubivog partnera, da želi demokraciju na palestinskim teritorijima. Vjerujem da to isto želi i predsjednik Abbas. Preostalo je još mnogo posla, ali napredak ipak ostvarujemo," kazao je.

Predsjednik Bush izjavio je da napredak znači više od uspostavljanja sigurnosti u pojasu Gaze, te da podrazumijeva i međunarodnu podršku za ekonomski razvoj Palestinaca.

Jedno od najvećih pitanja koje se nametnulo pred obje strane je planirano uklanjanje židovskih naselja u Gazi, koje bi moglo koštati više od milijardu i pol dolara, što zbog odšeta za useljenika, a što zbog troškova prisilnog uklanjanja onih koji odbiju otići. Predsjednik Bush je izjavio je da najbolji put prema naprijed tzv. putokaz za mir, plan koji su sastavile Sjedinjene Države, Europska unija, Ujedinjeni narodi i Rusija, a koji vodi prema uspostavljanju neovisne palestinske države. Međutim, plan premijera Sharona o izraelskom povlačenju s pojasa Gaze je jednostrano donesena odluka izvan okvira putokaza za mir, što je kod Palestinaca izazvalo zabrinutost da izraelski čelnik i dalje namjerava širiti naselja drugdje, uključujući i Zapadnu obalu. Predsjednik Bush je najavio da će premijeru Sharonu jasno dati do znanja da proširenje naselja nije dio mirovnog plana. Premijer Sharon suočen je s određenim stupnjem protivljenja na domaćem planu, te se nada zadržati neka naselja na Zapadnoj obali u okviru konačnog mirovnog plana. Palestinski pregovarači kažu da Izrael mora vratiti svu okupiranu zemlju.

XS
SM
MD
LG