Linkovi

NYT: Bankovnim podacima u borbu protiv terorizma


“Sjedinjene Države traže bankovne podatke kako bi spriječile terorističke napade” naslov je pod kojim New York Times piše o novom planu američke administracije kojim bi vlada dobila uvid u stotine milijuna bankovnih podataka o financijskim transakcijama pojedinaca i tvrtki s inozemstvom.

Bushova vlada sada želi otići još korak dalje premda mnogi bankari kažu da se već osjećaju kao pod opsadom zbog vladinih antiterorističkih pravila koje smatraju pretjeranima. Elektronsko upućivanje novca iz inozemstva u Sjedinjene Države i obrnuto zanimljivi su vladi jer su teroristi koji su izveli napade na New York i Washington 11. rujna 2001. godine upravo na taj način dobili 130 tisuća dolara za financiranje napada. Inicijativa koja je još uvijek u preliminarnoj fazi, ističe New York Times, odražava povišenu bojazan Administracije i Kongresa da postojeće mjere nisu dovoljne za otkrivanje i onemogućavanje financiranja terorista.

U tekstu se ukazuje i na sve intenzivnije kažnjavanje banaka koje ne ispunjavaju propisane im obveze iz zakona o borbi protiv terorizma što, kako se naglašava, može imati negativne posljedice. “Ako se tako odnosite prema donositelju poruke, onda vam on više neće donositi poruke”, kaže jedan dužnosnik Središnje banke. Što se tiče plana o proširivanju uvida vlade u financijske transakcije s inozemstvom, on neće biti dovršen do kraja godine, ali, očito je, već sada izaziva kontroverzu.

Kad smo kod terorizma, Washington Post donosi tekst u kojem piše da šire područje Washingtona nije iskoristilo veći dio od 145 milijuna dolara koliko je savezna vlada izdvojila tijekom protekle tri godine za anti-terorističku opremu. Premda se Washington smatra područjem velikog rizika od novog terorističkog napada Ministarstvo domovinske sigurnosti tvrdi da je 120 milijuna dolara ostalo neuporabljeno. Kongresmen Christopher Cox tvrdi da ovakvi podaci ukazuju na nedostatke u sustavu financiranja projekata iz domene domovinske sigurnosti. Formula po kojoj se najprije osiguravaju sredstva, a tek onda traže planovi očito ne funkcionira, kaže Cox za Washington Post.

XS
SM
MD
LG