Linkovi

Više djece, manje alergija


Žene koje imaju više djece, imaju manje izgleda da će dobiti alergijski rinitis ili alergijski konjuktivitis, pokazuje najnovije istraživanje provedeno u Italiji.

Znanstvenici su već ranije zaključili da su manje obitelji faktor rizika za razvijanje alergija kod djece, što je dovelo od pojavljivanja "hipoteze o higijeni", koja kaže da smanjenje broja infekcija u djetinjstvu izaziva veću osjetljivost na alergije.

Da bi istražio odnos između veličine obitelji i alergija kod majke, Dr. Franceso Forastiere i njegovi kolege iz Rima ispitali su 1.755 nepušača u dobi od 35 do 74 godine iz četiri dijela sjeverne Italije.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da je stopa alergijskog rinitisa pala s 30 posto kod žena bez djece ili s jednim djetetom, na 16 posto kod žena s četvoro ili više djece. Stopa razvijanja alergijskog konjuktivitisa pala je s 36 na 17 posto.

Talijanski znanstvenici iznijeli su više teorija koje bi mogle objasniti ovu pojavu. Na primjer, imunitet žene mogao bi biti vezan uz njenu plodnost, ili pak, trudnoća možda spriječava razvijanje alergija. Moguće je također, kažu znanstvenici, da se "hipoteza o higijeni" odnosi ne samo na djecu, već i na majke.

XS
SM
MD
LG