Linkovi

State Department traži reorganizaciju obnove Iraka


"Los Angeles Times" izvještava da je američko Državno tajništvo još jednom naložilo sveobuhvatnu reorganizaciju napora na obnovi Iraka čija se vrijednost procjenjuje na 18 milijardi i 400 milijuna dolara. U izvještaju Kongresu State Department je ukazao na niz problema u obnovi među kojima se posebno ističe rana odluka da se veliki poslovi na infrastrukturi dodijele američkim kompanijama. Američko Državno tajništvo namjerava ubuduće dodjeljivati više poslova iračkim kompanijama.

U izvješću se iznose pojedinosti o problemima vođenja poslova nekih američkih kompanija u Iraku, a poimence se spominje Halliburton. U jednom trenutku, u siječnju, američka vlada je upozorila sestrinsku tvrku Halliburtona, KBR, da bi mogla ostati bez ugovora o obnovi, vrijednog milijardu i 200 milijuna dolara, zato što nije uspjevala kontrolirati troškove. Među većim problemima u obnovi Iraka je organičavajuća američka regulativa za sklapanje poslovnih ugovora uključujući odredbe prema kojima se kompanijama nadoknađuju svi troškovi koji se dogode tijekom rada na nekom projektu te jamči dodatni postotak profita u ovisnosti od izvedbe. Američka vlada prisiljena je platiti kompanijama čak i kad ne rade zbog sigurnosnih problema. Utvrđeno je da je čak milijardu i 300 milijuna dolara isplaćeno zbog kašnjenja na radovima, većih zahtjeva za sigurnošću te zbog obnove u borbenim zonama kao što su gradovi Najaf i Fallujah, "piše Los Angeles Times".

"Washington Post" na naslovnoj stranici piše o maloj skupini entuzijasta, profesionalnih astronoma, ali i amatera koji pozorno motre svemir kako bi rano signalizirali na opasnost od asteroida. List podsjeća na ateroid 2004 MN4 koji je uočen prošle godine, a čija su prvotna mjerenja ukazala na sudar sa Zemljom u petak, 13. travnja 2029. godine. Kasnije je izračunato da će asteroid ipak promašiti Zemlju, ali za svega jednu desetinu udaljenosti od naše planete do Mjeseca.

XS
SM
MD
LG