Linkovi

Mediteranski način prehrane produžava život


Znanstvenici su došli do uvjerljivih dokaza da nam mediteranski način prehrane, bogat povrćem i voćem, ali siromašan zasićenim masnim kiselinama, može produžiti život. Već dugo se vjeruje da mediteranski način prehrane može pomoći u poboljšavanju općeg zdravlja. Međutim, novo europsko istraživanje, koje je obuhvatilo 74.067 muškaraca i žena starijih od 60 godina, pokazalo je da oni koji se strogo pridržavaju mediteranskog načina prehrane mogu produžiti život za do godinu dana.

Rezultati istraživanja, koje su proveli znanstvenici Medicinskog fakulteta Atenskog sveučilišta, objavljeni su u medicinskom časopisu "British Medical Journal".

Znanstvenici su prikupili podatke o prehrani, stilu života, medicinskoj povijesti, pušenju i fizičkoj aktivnosti ispitanika. Zatim su ispitanicima dodijeljene ocjene o pridržavanju mediteranskog načina prehrane. Znanstvenici su kod onih s najvišim ocjenama otkrili manju stopu smrtnosti. Prema podacima iz istraživanja, zdrav muškarac od 60 godina, koji se doslovno drži mediteranskog načina prehrane, odnosno, konzumira mnogo voća, povrća, žitarica i ribe, a malo mliječnih proizvoda i mesa, može živjeti godinu duže od muškarca koji se ne hrani kao on. Znanstvenici su također zaključili je da ova korelacija najjača u Grčkoj i Španjolskoj, u kojoj ljudi većinom jedu takvu hranu.

XS
SM
MD
LG