Linkovi

WHO poziva Indiju, Kinu, Pakistan i afričke države da poboljšaju zdravstvenu zaštitu djece i trudnica


Prema najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, u nerazvijenim zemljama milijuni mladih žena i djece umiru zbog nedostatka osnovne zdravstvene zaštite. Iz New Delhija - izvješće Anjane Pasricha:

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da svake godine skoro 11 milijuna djece mlađe od pet godina umire od jednostavnih infenkcija kao što su ospice i proljev. Mnogi od njih su stari samo nekoliko tjedana.

Također, svake godine pola milijuna žena umire tijekom trudnoće ili prilikom poroda. Među glavnim uzrocima smrti trudnica i djece su malarija, upale dušnih puteva, te nehigijenski uvjeti poroda.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od polovice smrtnih slučajeva otpada na Indiju, Kinu, Pakistan, te nekoliko zemalja Afrike.

Izvješće poziva navedene zemlje na velika ulaganja u poboljšanje zdravstvene zaštite trudnica i porodilja, te kaže da zemlje u razvoju moraju angažirati veći broj zdravstvenih djelatnika u ruralnim područjima, gdje se porodi obavljaju bez stručne pomoći. Nadalje, Svjetska zdravstvena organizacija želi da se u borbi za spašavanje života s lokalnim vlastima povežu humanitarne i vjerske organizacije.

Joy Phumaphi, pomoćnica generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, kaže da se u mnogim azijskim zemljama situacija popravlja, međutim u isto vrijeme, u nekim afričkim zemljama pogođenim epidemiojom AIDS-a stanje je sve gore: "U 29, većinom afričkih zemalja situacija se pogoršava. 14 afričkih zemalja stagnira ponajviše zbog epidmije AIDS-a. Zdravstvena zašita narušena je pogotovo kad je riječ o vrlo osjetljvoj grupi kao što su majke i djeca, a i također i u drugim segmentima."

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi u cilju značajnijeg smanjenja smrtnosti među djecom i rodilja tijekom sljedećih deset godina bilo potrebno uložiti dodatnih devet milijardi dolara. Gospođa Phumani smatra da je ovo izvješće poziv na uzbunu međunarodnoj zajednici i vodećim političarima koji bi trebali pouzeti korake u cilju poboljšanja zdravlja žena i djece svijeta.

XS
SM
MD
LG