Linkovi

Poslovna etika na cijeni


Nedavni niz korporacijskih skandala u kojima su glavni direktori proglašeni krivima za prijevare navela je neke Amerikance da se upitaju je li ovo neki novi zabrinjavajući trend ili je izraz “poslovna etika” oksimoron. Predavači na poslovnim školama odgovaraju negativno tvrdeći da se etika može podučavati učinkovito kao i fiskalna politika ili upravljanje.

Tom Selling, profesor na međunarodnoj poslovnoj školi Thunderbird, u Arizoni, kaže da u poslovnom svijetu postoje dvije vrste kršitelja zakona: kriminalci, te oni koji čine zločine iz očaja. On dodaje da uključivanje situacija iz stvarnog života u poslovne tečajeve može polaznike naučiti važnim lekcijama o etici.

"Studente stavljamo u hipotetske situacije koje bi se mogle opisati kao “između čekića i nakovnja”. Oni trebaju donijeti rješenje koje će biti etički ispravno, koje će uključiti njihov sustav vrijednosti, kako će ih drugi vidjeti, te da realistički ocijene potencijalne posljedice njihovih poteza," kaže Selling.

Glavni direktori i drugi visoki dužnosnici u američkim tvrtkama dobijaju visoke, šesteroznamenkaste plaće, mogućnost isplate u dionicama i druge beneficije. Stoga se nameće pitanje zašto neki od njih kradu i varaju na poslovnim knjigama kako bi prikazali veće profite. Prema Marjorie Kelly, urednici i osnivačici časopisa o poslovnoj etici, oni samo pokušavaju sačuvati svoja radna mjesta.

"Lako je okriviti glavnog direktora i reći: oni su tako pohlepni. Treba vidjeti kako je sustav napravljen. Članovi upravnog odbora u osnovi poručuju direktoru: Učini nas iznimno bogatima i mi ćemo tebe. Ako se to ne ostvari, dobit ćeš otkaz. Dakle, postoji izniman pritisak na jednog pojedinca. Čitav sustav definira uspjeh kao rast vrijednosti dionica tako da ljudi imaju naviku da ta vrijednost raste neovisno o svemu drugome," kaže Marjorie Kelly.

Dakle, za direktore Enrona i WorldComa cilj je opravdavao sredstva. Profesor Tom Selling kaže da je vrijednost dionica njihovih kompanija pokazivala njihovu sposobnost da budu bolji od konkurencije. "Nije uvijek stvar u novcu nego u strahu od neuspjeha. Okrivljeni glavni financijski direktor Enrona Andrew Fastow rekao je upravo to: htio je biti smatran najboljim u onome što je radio. No pri tom se ogriješio o zakon."

Svake godine časpis za poslovnu etiku objavljuje popis stotinu najboljih kompanija koje su vrednovane ne samo po zaradi i kvaliteti proizvoda nego i po tome koliko dobro služe svojim zajednicama, svojim potrošačima i okolišu. Pobjednik za ovu godinu je tvrtka Cummings Engine iz Indiane koja proizvodi dizelske lokomotive.

Neovisno o tome radi li se o čistom altruizmu, strahu od moguće savezne istrage ili uviđanju da je etično ponašanje dobro za biznis, američki direktori vode računa o etici više nego ikad. Sve više tvrtki organizira tečajeve etike za svoje djelatnike te angažira savjetnike za etička pitanja. Istodobno, na Wall Streetu, sve više brokera dobija otkaze u slučajevima kada se njihovo ponašanje smatra neetičkim. Također, sve je više naznaka kako u vodstvima korporacija uviđaju da su etičnije kompanije ujedno i uspješnije.

XS
SM
MD
LG