Linkovi

Što će me izvući iz krize: Uzroci tinejdžerskih problema i rješenja


Posljednjih godina Amerika se često sučelila s provalama smrtonosnog nasilja od strane tinejdžera u krizi. Nedavno je jedan srednjoškolac u Minnesoti ubio nekoliko svojih kolega i nastavnicu. Dobro je poznat i pokolj u srednjoj školi Columbine u Koloradu, od prije nekoliko godina. Takve provale nasilja često su rezultat depresije, drogiranja te niza drugih problema koji muče mnoge mlade Amerikance. Novinar David Marcus napisao je knjigu o posebnoj školi koju polaze upravo ti, takozvani “problematični” tinejdžeri. Kako David Marcus objašnjava u razgovoru s našom novinarkom, Akademija Swift River u Massachusettsu vrlo je uspješna.

Naslov knjige je “Što će me izvući iz krize: Uzroci tinejdžerskih problema i rješenja”. David Marcus je posjetio Akademiju Swift River, u zabačenom području Massachusettsa, kao novinar tjednika US News and World Report. Očekivao je da će u ovoj privatnoj srednjoj školi naići na – kako je rekao – “razmaženu bogatu djecu”. No iznenadio se: učenici su u pravilu bili “inteligentni, duhoviti i dragi”, a nisu niti svi bili iz bogatih obitelji. Priča koju je u svojoj knjizi ispričao David Marcus je priča o osobnoj transformaciji, puna nade, priča o terapeutskom utjecaju rada za opće dobro. "Na početku školske godine, novi polaznici odlaze na neku vrst logorovanja, od mjesec i pol dana. Osim nastave u prirodi, polaznici pišu roditeljima, čitaju, vode vlastiti dnevnik. Razmišljaju zbog čega su upali u takve probleme, u krizu. Nakon logorovanja, godinu dana provode na campusu, na klasičnoj nastavi. Uz to, tri puta tjedno imaju terapiju. Na kraju, mjesec i pol dana provode u Costa Rici, u Središnjoj Americi, gdje žive u obitelji i rade na projektima koji podižu kvalitetu života lokalne zajednice. Pomažu u gradnji lokalne škole, predaju engleski jezik. Nakon toga, ako su uspješni, maturiraju".

David Marcus kaže da ovakav terapeutski rad donosi rezultate. On opisuje transformaciju nekoliko tinejdžera: Mary Alice, iz bogate teksaške obitelji, koja je prije dolaska u ovu školu bila narkoman i alkoholičar. Tyron, mladi crnac iz New Yorka, koji je patio od depresije i kojem je također u “prošlom životu” bilo najvažnije da nekako dođe do droge. Tu je i Phil, koji je zbog droge imao mnogo problema s policijom. Pitali smo Phila, kako se sada osjeća, nakon što je prošao kroz Akademiju Swift River. "Mnogo sam sretniji. Najvažnije – više volim samoga sebe. Polazim nekoliko kolegija na obližnjoj višoj školi, radim, uskoro ću i na fakultet".

David Marcus kaže da su svi tinejdžeri koje je sreo u Akademiji imali neku trauma iz djetinjstva – obitelj im se često selila, tako da nisu imali prijatelje; roditelji su se rano rastali; u školi su iz maltretirali drugi učenici. Također, kaže David Marcus tu je i ogromna, tijekom više godina, akumulirana srdžba koja se često iskazuje u destruktivnim izljevima bijesa. Gospodin Marcus smatra da su ključ problema vjerojatno – snažne obiteljske veze. Tvrdnju potkrepljuje ukazujući na Mary Alice, djevojku iz Dallasa, iz bogate obitelji. " Bilo je upravo dirljivo vidjeti tu djevojku kako živi u Costa Rici, s ljudima koji u kući nisu imali niti tekuću vodu. Dobro se uklopila, pomagala je u spremanju i kuhanju; sviđalo joj se što je dio jedne obitelji. Njezini su roditelji u Dallasu toliko zaposleni da u kući uopće nije postojao osjećaj da tu živi obitelj".

David Marcus – autor knjige “Što će me izvući iz krize: Uzroci tinejdžerskih problema i riješenja” - kaže da je važan dio uspjeha Akademije Swift River i činjenica što u terapiji sudjeluju i roditelji, tako da i oni moraju promijeniti mnogo toga u svom životu, ako žele da im se sin ili kćer vrate “na pravi put”.

XS
SM
MD
LG