Linkovi

Pentagon mijenja način potrošnje novca u istraživanjima


Pentagon mijenja svoj način potrošnje novca u istraživanjima, piše New York Times, ističući da američka znanstvena i akademska zajednica time nije baš najsretnija. Pentagonov odjel za istraživanja – poznatiji po kratici DARPA - desetljećima je stajao iza istraživanja ponajboljih znanstvenika na polju kompjuterskih znanosti. Rezultat toga je, između ostalog, i današnji Internet.

No, posljednjih godina, DARPA drastično srezuje svoju potrošnju na istraživanja koja su se provodila na sveučilištima, preusmjeravajući ta sredstva u tajnije projekte koje vode vojno-industrijske kompanije pod ugovorom s Pentagonom. Znanstvena zajednica – posebice kompjuteraši i elektroinžinjeri - sve glasnije izražava uzbunu takvim razvojem događaja, piše njujorški list, upozoravajući na dugoročne posljedice po američku ekonomiju: Pentagon je, naime, bio jedan od glavnih financijera istraživanja koja su Americi osigurala čelno mjesto u kompjuterskoj i komunikacijskoj tehnologiji.

Washington Post piše o nedavnoj tragediji na indijanskom rezervatu u Minnesoti, gdje je jedan tinejđer u pucnjavi u školi ubio 9 osoba i sebe. Istraga razotkriva, piše ovaj list, da je možda čak dvadesetak tinejđera unaprijed znalo o njegovim planovima za pucnjavu u školi. FBI vjeruje da su četvorica učenika – među njima i stvarni napadač Jeff Weise – izravno planirala napad, a da ih je skoro petnaestak čulo za te planove. Kako piše washingtonski list, forenzičke analize na četrdesetak kompjutera iz školskog laboratorija mogle bi ukazati na pozadinu tragične pucnjave, s obzirom da je velik dio planiranja i diskusija vođen elektroničkim i instant porukama.

XS
SM
MD
LG