Linkovi

Što ako papa preživi ovu krizu?


Svi američki mediji danas na naslovnim stranicama izvještavaju o pogoršanju zdravstvenog stanja pape Ivana Pavla II.

Uz novosti o pogoršanju papinog stanja Washington Post prenosi izjavu kardinala Christopha Schoenborna, bečkog nadbiskupa, koji je za austrijsku novinsku agenciju izjavio da se papa približava kraju svog života. Kako primjećuje Washington Post, to je prvi put ovog tjedna da je neki visoki crkveni dužnosnik ustvrdio da se papa nalazi pred smrću.

Drugi crkveni velikodostojnici ograničili su svoje komentare na veličanje papine odlučnosti i primjera kako se treba boriti za život uz istodobno nastavljanje misije predvođenja Rimokatoličke crkve. Nekoliko neistomišljenika izjavilo je da se pogoršavanje papinog zdravstvenog stanja, obilježeno periodičnim pojavljivanjem na prozoru koje prenose televizijske kamere, pretvorilo u nehumani spektakl.

Los Angeles Times, među ostalim, prenosi izjavu vatikanskog stručnjaka Luigia Accattolija koji kaže da papin boravak u privatnom apartmanu ograničava njegovu vlast. U tekstu objavljenom u talijanskom dnevniku “Corriere della Serra” Accattoli papu zove prezimenom Woytyla što se smatra znakovitim. “Ako se on oporavi, a u Vatikanu izražavaju takvo uvjerenje zato što su ga vidjeli kako pobjeđuje u mnogim bitkama, onda ćemo imati papu koji je lucidan, ali invalid. On neće biti u stanju držati govore, a njegova komunikacija će biti ograničena na nekoliko riječi za izražavanje njegove volje”, napisao je Accattoli, a prenosi Los Angeles Times.

New York Times, pak, piše da će savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji Billa Clintona, Samuel Berger, danas priznati krivnju za uzimanje povjerljivih dokumenata iz vladine arhive. Berger će na tri godine ostati bez sigurnosnih potvrda te će platiti kaznu od deset tisuća dolara. To je rezultat višemjesečnih tihih pregovora između Bergera i Ministarstva pravosuđa. U trenutku izbijanja skandala, u srpnju prošle godine, Berger je služio kao savjetnik za vanjsku političku tadašnjeg demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja, a govorilo se da bi mogao postati državni tajnik u slučaju Kerryjeve pobjede. Nakon izbijanja kontroveze Berger se povukao iz Kerryjeve kampanje.

XS
SM
MD
LG