Linkovi

Homoseksualci izazivaju ekumenizam u uzburkanom Jeruzalemu


New York Times podsjeća kako su glavne svjetske vjere na području Srednjeg istoka, - kršćanstvo, judaizam i islam -, rijetko iskazivale zajedništvo, no, to su uspjele po pitanju održavanja desetodnevnog festivala homoseksualaca u Jeruzalemu, planiranog za kolovoz ove godine. Štoviše, predstavnici raznih religija održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su gotovo uglas zaključili: 'To šteti svim religijama. Mi smo svi protiv toga.' Reakcija druge strane je – nevjerica. Direktor jeruzalemske udruge homoseksualaca, domaćina festivala, kaže: 'Ovakvo nešto nikada nisam vidio ranije, ovakav pokušaj globaliziranja bigotrije.' Veoma je tužno da se ovakve vjerske ličnosti zajedno okupljaju oko jedne veoma negativne poruke, stoji u New York Timesu.

Izgradnja nacije - pojam koji je nekad bio prezren u Bushovoj administraciji - sada je prihvaćen, piše Christian Science Monitor. Novinar tog bostonskog dnevnika dolazi do navedenog zaključka na temelju niza novih trendova. Na primjer, dužnosnicima State Departmenta koji rade na koordinaciji obnove i stabilizacije pridaje se, kako izgleda, veći značaj na sastancima. Nadalje, državna tajnica Condoleezza Rice - koja je nekada govorila da Clintonova administracija upućuje vojnike u inozemstvo kako bi pratili djecu u škole u zonama sukoba - sada predvodi napore da poslijeratna obnova dobije veće značenje. Bijela kuća, pak, traži više novca za pronalaženje strategija kojima bi se pomoglo državama koje ne funkcioniraju diljem svijeta.

Promjenu stajališta unutar Bushove administracije izazvali su vojni angažmani u Afganistanu i Iraku, tvrdi Jamed Dobbins, posebni izaslanik za Balkan u administraciji predsjednika Billa Clintona. Američka administracija sada uviđa da su misije održavanja mira neizbježne te stavlja naglasak na razvijanje novih, učinkovitijih i bržih načina za njihovo provođenje, naglašava Dobbins za Christian Science Monitor.

Možda se najveće promjene po tom pitanju vide u Pentagonu koji sada ulaže dodatne napore za uvježbavanje vojne policije, inžinjera i časnika za civilna pitanja, dakle osoblja koje obično biva angažirano u misijama očuvanja mira i izgradnje nacija. Do ovoga dolazi u vrijeme kad se međunarodne organizacije pripremaju za takve misije. Ujedinjeni narodi, NATO, Europska unija, Afrička unija pa čak i G-8 pripremaju razna tijela za brze reakcije na krize. Čitav svijet pokušava utvrditi kako što bolje reagirati, kaže jedan analitičar.

XS
SM
MD
LG