Linkovi

Po neurone, u folikle dlaka


Matične stanice koje se nalaze u foliklu dlaka mogu se razviti u živčane stanice i koristiti u medicinskoj terapiji, objavili su znanstvenici u Sjedinjenim Državama.

Istraživanje je pokazalo da su matične stanice, izvađene iz folikla brkova laboratorijskih miševa, sazrijele u neurone i druge stanice živčanog tkiva, astrocite i oligodendrocite, kao i u stanice kože, glatke mišićne stanice, te melanocite, stanice koje stvaraju pigment.

Robert Hoffman, iz tvrtke AntiCancer Inc, u San Diegu, i njegovi kolege sa Sveučilišta Californije u San Diegu i Massachusettskog Instituta za tehnologiju, kažu da bi jednoga dana moglo postati moguće da se izvade matične stanice samog pacijenta iz njegovih folikla dlaka, te da se iz toga kultivira tkivni transplantat.

Nalaz, objavljen u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", nudi drugi potencijalni izvor temeljnih stanica, za koje se znanstvenici nadaju da bi mogle osigurati izvor za nove transplantate tkiva i organa. Najpoznatiji izvor matičnih stanica je koštana srž, ali se znanstvenici nadaju da će naći i druge, lakše dostupne izvore.

Znanstvenici se nadaju da bi transplantacija matičnih stanica mogla pružiti liječenje čitavog niza bolesti: od Parkinsonove – gdje su uništene moždane stanice -, pa do dijabetesa – gdje umru stanice koje proizvode hormon inzulin -, ili u slučaju ozljeda leđne moždine.

XS
SM
MD
LG