Linkovi

Film tjedna: "Balada o Jacku i Rose"


Filmska autorica i redateljica Rebecca Miller, kćerka slavnog američkog pisca Arthura Millera, udružila je snage sa svojim suprugom, oskarovcem glumcem Danielom Day-Lewisom, u stvaranju filma o neobičnom odnosu oca i kćerke. Rezultat je film "Balada o Jacku i Rose".

Daniel Day-Lewis tumači ulogu Jacka, vremešnog hipija, koji je doslovce izolirao svoju kćerku Rose, odgajajući je na otoku uz obalu Nove Engleske. Sada, međutim, ona je tinejđerka, a njegovo zdravlje postaje sve slabije, te Jack pozove svoju negdašnju ljubavnicu Kathleen da se doseli k njima, na otok. No, s Kathleen dolaze i njezini sinovi, dvojica tinejđera, dok Rose nitko unaprijed ne pita kako joj se sviđa takav razvoj događaja. Načini na koje ona reagira na neminovne promjene i kako se Jack miri s greškama koje je počinio kao roditelj razotkrivaju bolno detaljan portret ovog neobičnog odnosa između oca i kćeri.

Autorica Rebecca Miller kamerom – snimajući protagoniste ekstremno iz bliza – prati i dramatski pojačava taj emocionalni dijalog: "Sklona sam snimati jako izbliza jer me zanima što se zbiva u samom glumcu, iza njegovih ili njezinih očiju. Mislim da se tu krije stvarna istina o osjećajima. S obzirom da ovaj film govori o emocionalnim trenucima i ključnim preokretima među likovima, koristila sam zaista mnogo bliskih scena."

Rebecca Miller i Daniel Day-Lewis u braku su već gotovo čitavo desetljeće, nakon što su se sreli na snimanju filma "The Crucible", prema djelu njezinog oca. No, ona kaže da joj je režiranje vlastitog supruga pomoglo da ga shvati kao glumca. "Nikad nisam toliko blisko s njime radila na istom projektu, tako da sam se ustvari zaprepastila što je sve on u stanju kao glumac pružiti. Mislim da on unosi novu, višu razinu u sve što se radi; on i druge čini boljima nego što bi uobičajeno bili."

Daniel Day-Lewis kaže da ga je isprva brinula njihova prva stvaralačka suradnja na istom projektu: "Nikada nisam dvojio o snazi lika koji sam trebao tumačiti; dapače, taj me lik što dalje sve više privlačio. No, malo sam isprva brinuo kako će mi uspjeti ispričati priču u suradnji s Rebeccom. Kasnije smo oboje ustanovili da nema načina da unaprijed budemo sigurni da će sve ispasti dobro, da jednostavno trebamo riskirati i iskoristiti to što toliko mnogo jedno o drugome znamo."

Day-Lewis i Miller imaju dvoje vlastite djece i oboje se slažu da glavni lik Jack nije baš idealan otac. I njegova partnerica Catherine Keener se trebala naviknuti na roditeljske metode svog lika, Kathleen, koja svoje sinove tretira znatno drugačije nego što Keener odgaja vlastitu djecu: "Ne znam može li netko u potpunosti ostaviti sebe po strani dok tumači neku ulogu, jer to kakav si sam utječe na to kako doživljavaš svoj lik. Mislim da je kroz mene i moje osjećaje Kathleen možda postala malo savjesniji roditelj - premda i dalje potpuno narcistička ličnost – nego što je to u književnom predlošku."

U "Baladi o Jacku i Rose" pojavljuje se i Camilla Belle kao Rose, dok su Paul Dano i Ryan McDonald Kathleenini sinovi, koji pomažu Rose u nekim važnim životnim poukama. Beau Bridges tumači lik lokalnog graditelja čiji se projekt stambenog naselja pretvori u Jackov posljednji društveni križarski rat.

XS
SM
MD
LG