Linkovi

Američka vojska razmatra restrukturiranje vojnih tribunala


"New York Times" piše da američko ministarstvo obrane razmatra značajne promjene u vezi s vojnim tribunalima koje je administracija predsjednika Busha uspostavila za kazneni progon stranih osumnjičenika za terorizam u logoru u bazi Guantanamo, na Kubi.

Mnoge od promjena, iznesenih iscrpno u nacrtu dokumenta na 232 stranice, dolaze nakon široko rasprostranjenih kritika od strane saveznih sudova, stranih vlada, te skupina za zaštitu ljudskih prava. Prema tim prijedlozima, tribunali bi u većoj mjeri slijedili pravosudne standarde koji se primijenjuju na pripadnike američke vojske pred tradicionalnim vojnim sudom, piše njujorški list, citirajući dužnosnike.

Mnogi vojni odvjetnici privatno su urgirali za takve promjene još otkako je predsjednik Bush prvi puta ovlastio osnivanje vojnih tribunala, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Voljnost administracije da restrukturira vojne tribunale, piše Times, ostaje i dalje upitnom, jer se dopredsjednik Cheney protivi ikakvim promjenama koje ne budu nametnute sudskim odlukama.

"Washington Post" je više u lokalnoj atmosferi, jer je ovog vikenda – s početkom dvotjednog Festivala cvata japanskih trešanja – počela i proljetna turistička sezona za koju se očekuje da će biti najbolja od terorističkih napada 2001. No, scene iz glavnog grada više nisu onako živopisne, nalik na razglednice, kao što su bile ranije: betonske zaštitne barijere i ograde oko svih javnih zgrada, zatvorene ulice, policijska patrolna vozila na svakom koraku i do zuba naoružani policajci, te snajperisti po krovovima Bijele kuće i Kongresa, ne ulijevaju baš turističko raspoloženje.

Citirajući mišljenja posjetitelja glavnom gradu, Post piše da većinu odraslih ovakva atmosfera čini nervoznijima. Ono što se žiteljima Washingtona sada već čini najnormalnijom stvari, posjetitelje iz, recimo, pitomog Wisconsina, podsjeća na opsadno stanje. No, školarci, koji dolaze na ekskurzije u Washington, naoružane policajce i snajperiste doživljavaju kao atrakciju koja gotovo konkurira uobičajenim favoritima za razgledavanje.

XS
SM
MD
LG