Linkovi

Virus Marburg


Virus Marburg, koji je usmrtio više od stotinu ljudi u Angoli, uzročnik je vrlo teškog i iznimno zaraznog oblika hemoragične groznice, a pripada istoj obitelji virusa kao i zloglasni virus Ebola.

Prvi je puta virus Marburg otkriven 1967. godine, tijekom istovremenih izbijanja bolesti u laboratorijima u tadašnjoj Jugoslaviji, te u njemačkim gradovima Frankfurtu i Marburgu. Tada je oboljelo više od 30 ljudi, a sedmero je umrlo. Stručnjaci su izbijanje bolesti povezali s kontaktom s majmunima, uvezenim iz Ugande za potrebe istraživanja cjepiva protiv poliomijelitisa.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je virus Marburg rijedak i endemičan u Africi. Slučajevi bolesti zabilježeni su tijekom godina u Ugandi, Keniji, Zimbabweu, te Angoli. Najgora epidemija dogodila se u Demokratskoj republici Kongo, od 1998. do 2000, kada je umrlo najmanje 120 ljudi.

Prema riječima dr. Michaela Bella, specijalista za virus Marburg, on je manje smrtonosan od Ebole, ali se širi na isti način, putem tjelesnih tekućina. "Inkubacijski period traje između 5 i 10 dana, kada oboljela osoba nema nikakvih simptoma. Nakon toga bolest izbije vrlo naglo s temperaturom, groznicom i tresavicom, glavoboljom, te bolovima u mišićima. Mnogi oboljeli pate od mučnine, neki i povraćaju. U vrlo teškim slučajevima, razvije se žutica s jakim bolovima u trbuhu. U manjem brojem slučajeva, postoji i prilično jako krvarenje," kaže dr. Bell, dodajući da oko četvrtina oboljelih podlegne bolesti, najčešće od šoka ili od otkazivanja jetre.

S obzirom da bolesti nema lijeka, adekvatna njega ključna je za spašavanje života oboljelih, a uporaba zaštitnih rukavica i maski neophodna u zaštiti medicinskog osoblja.

XS
SM
MD
LG