Linkovi

Uskrs sa Zborom dječaka anglikanske crkve St. Thomas


Uskrs je najsvetiji kršćanski praznik - obilježava se dan kada je, prije skoro dvije tisuće godina, po kršćanskom vjerovanju, Božji sin Isus, čudom ustao iz mrtvih nakon što je bio razapet na križu.

Ove godine, kršćani, po gregorijanskom kalendaru, slave Uskrs u nedjelju 27. ožujka. Prema tradiciji na taj se dan odlazi u crkvu i uživa u zborskom pjevanju. Jedna od takvih crkvi je Saint Thomas - anglikanska crkva u New Yorku. To je ujedno i jedina crkva u Sjevernoj Americi u sklopu koje postoji poseban internat za članove dječačkog zbora, koji smo posjetili povodom današnjeg blagdana.

U devet i petnaest ujutro, dvanaest od 36 članova zbora Saint Thomas okupilo se oko klavira u sobi za probe, vježbajući posebice zahtjevnu glazbenu dionicu koju će izvesti tijekom uskršnje službe u gotičkoj crkvi Saint Thomas. Na Uskrs, dječaci između osam i četrnaest godina starosti, bit će odjeveni u starinske crno-crvene odore s nabranim okovratnikom. Za vrijeme probe dječaci nose bijele košulje s grbom škole.

Probu vodi Gerre Hancock, koje uvježbava zbor od 1972 godine: "Izvodimo mnogo himni, specijalnih moteta, te posebnih uskršnjih pjesama za veliku uskršnju službu. Međutim tijekom šest dana pred Uskrs sudjelujemo u različitim prikazanjima priča - događaja iz Biblije."

Da bi bili primljeni u pjevačku školu dječaci prvo moraju položiti test iz općeg obrazovanja, te proći na vrlo kompetitivnoj audiciji koju vode Gerre Hanckock i upravitelj škole Gordon Roland-Adams, koji je nekad vodio zbor londonske opatije Westminster. Gospodin Roland-Adams kaže da je teško izraziti što je presudno pri odluci da li je neki dječak dobar “materijal” za pjevača u zboru Saint Thomas. "To se da prepoznati po samopouzdanju i po nećemu posebnom u njihovim očima. Takvih nema baš puno. Mi ne tražimo dječake samo s prekrasnim glasovima, već one koje posjeduju glazbenu inteligenciju, dobro uho, a samo pjevanje će naučiti kroz naš trening."

Dječaci pristupaju zboru iz različitih razloga. Neki potječu iz obitelji glazbenika, neki dolaze zbog dobrog obrazovanja koje mogu ovdje steći. Neki su duhovno nastrojeni dok neki jednostavno vole pjevati. Dok dječaci nastavljaju s probom, dijelim s upraviteljem Gordonom Roland-Adamsom svoj utisak da baš svi članovi zbora djeluju sretno, zdravo, talentirano i dobro odgojeno. On se s time slaže, te kaže da bi vjerska orijentacija škole mogla za to biti barem djelomično zaslužna.

Za neke od dječaka ovo će biti posljednji Uskrs na kojm će pjevati sa zborom St Thomas, obzirom da će se s pubertetom njihovi glasovi početi produbljivati. Međutim, još ove godine i oni će svojim krasnim glasovima uljepšati uskršnju nedjelju.

XS
SM
MD
LG