Linkovi

Ujedinjeni narodi najavljuju strože sankcije za mirovnjake koji su počinili seksualne delikte


New York Times piše o izvješću Ujedinjenih naroda o seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka u Kongu, od strane mirovnjaka svjetske organizacije. Naglasak članka je na kaznama za silovatelje te na mjerama koje bi trebale zajamčiti da ovakvih slučajeva bude što manje.

Ujedinjeni narodi ne mogu sami kazniti pripadnike vlastite mirovne misije. Ali svjetska organizacija će u budućnosti tražiti da počinitelji i njihovi zapovjednici moraju biti kažnjeni u njihovoj zemlji, na vojnom sudu – što se u prošlosti rijetko događalo. Također će se tražiti da se počinitelju oduzme u misiji zarađeni novac te da se taj novac stavi u fond pomoći žrtvama. Uzdržavanje djece čiji su očevi mirovnjaci snosit će država iz koje dotični mirovnjak dolazi. Izvršavanje tih obveza bit će uvjet u sudjelovanju u budućim misijama – piše New York Times.

Seksualno zlostavljanje stanovnica Trećeg svijeta od strane mirovnjaka često ima oblik neke vrste trampe – seks se razmjenjuje za hranu ili manje svote novca. Kako bi se to spriječilo, piše New York Times, Ujedinjeni narodi predlažu strože ograničenje kretanja za mirovnjake, ali i izgradnju rekreacijskih objekata za njih. Posebno se naglašava potreba uvođenja jeftinijih telefonskih i internet usluga za pripadnike mirovnih postrojbi – kako bi im bilo lakše održavati vezu s obitelji u domovini.

Inače, Ujedinjeni narodi su zabrinuti da će postroženje ovih mjera dovesti do toga da neke zemlje prestanu slati svoje vojnike u mirovne misije – piše New York Times. Države koje u međunarodne mirovne misije Ujedinjenih naroda šalju najveći broj vojnika su: Pakistan, Bangladeš, Indija, Etiopija, Nepal i Gana.

******

Dnevnik Washington Post piše o zahtjevu internet portala Yahoo sudu u San Franciscu da ga se zaštiti od mogućeg odštetnog zahtjeva niza francuskih organizacija za ljudska prava, kojima smeta što i Francuzi na američkom Yahoo-u mogu kupiti nacističke značke, druge ‘suvenire’ iz Trećeg Reicha te njemačke uniforme iz Drugog svjetskog rata – čija je prodaja u Francuskoj zabranjena.

Prema Washington Postu, Yahoo je na pariškom sudu već proglašen krivim prije četiri godine, no francuski tužitelji još nisu pokušali naplatiti odštetu. Prema francuskoj presudi, od Yahoo-a se traži 15 milijuna dolara; svaki dan kašnjenja u isplati košta 15 tisuća dolara.

Odvjetnici Yahoo-a želljeli su se osigurati ‘za budućnost’, no sudac u San Franciscu im je rekao da se “jave tek kada dođe do pokušaja naplate kazne.”

XS
SM
MD
LG