Linkovi

Jogurtom do vitkog struka


Zamjena druge hrane s nekoliko dnevnih porcija jogurta mogla bi debelim osobama pomoći u smanjenju opsega struka mnogo bolje nego samo smanjenje broja pojedenih kalorija, pokazuje jedno novo istraživanje.

Među 34 debelih žena i muškaraca koji su se 12 tjedana hranili s kalorijski siromašnijom prehranom, oni koji su dnevno jeli po tri porcije jogurta izgubili su mnogo više sala oko struka od onih koji su uzimali malo ili ništa mliječnih proizvoda, odnosno malo kalcija.

Nalazi ovog istraživanja potvrđuju rezultate nekih drugih nedavnih studija koje povezuju uzimanje kalcija i mliječnih proizvoda s užim strukom, uključujući i istraživanje koje pokazuje da su djeca i tinejdžeri koji konzumiraju preporučene količine mlijeka, jogurta i sira uglavnom vitkiji od svojih vršnjaka koji izbjegavaju mliječne proizvode.

Premda se za kalcij vjeruje da je vrlo važan u održavanju zdrave količine tjelesne masti, sve je više dokaza da bi mliječni proizvodi mogli biti vrlo značajno oružje u borbi protiv debljanja, posebice u gomilanju masnih naslaga oko struka, tvrdi dr. Michael B. Zemel, sa Sveučilišta Tennesseeja. "Mliječni proizvodi sadrže čitav spektar biološki aktivnih spojeva," ističe ovaj znanstvenik, koji je predvodio najnovije istraživanje.

U studiji, objavljenoj u časopisu "International Journal of Obesity", Zemel i njegovi suradnici izvješćuju da je skupina debelih osoba na dijeti koja je uključivala jogurt, pa tako i 1100 miligrama kalcija dnevno, izgubila 61 posto više u kilogramima masti, kao i 81 posto više u trbušnom salu od druge skupine koja je uzimala hranu s jednakom količinom kalorija, ali bez jogurta i s upola manje kalcija.

Smatra se da kalcij drži pod kontrolom tjelesne masti svojim utjecajem na hormone koji pomažu u regulaciji pohranjivanja kalorija kao tjelesne masti, odnosno razgradnji masnih stanica. Neke studije, međutim, sugeriraju da mliječni proizvodi, bez obzira na svoj sadržaj kalcija, pomažu u smanjenju trbušnog sala. Razlog bi mogle biti male proteinske čestice nazvane aminokiseline razgranatih lanaca, čiji metabolički učinci možda promiču gubitak masti uz očuvanje mišićnog tkiva.

XS
SM
MD
LG