Linkovi

Srednjoškolac-ubojica našao društvo na nacističkom sajtu


Prica o šesnaestogodišnjaku koji je ubio u školi na indijanskom rezervatu devet osoba, a potom i sebe, na vrhu je svih vodecih naslovnica, potisnuvši tragicnu pricu o Terri Schiavo na drugo mjesto. "Washington Post" piše da je prije godinu dana ovaj tinejder na web sajtu jedne bjelacke rasisticke skupine pitao je li premlad da bude primljen u clanstvo. Tada su, kako piše washingtonski list, njegove poruke na web sajtu nazi.org zvucale kao glas usamljenog djecaka željnog pripadanja i priznanja. Kasnije, kada su ga 'Arijevci' primili u svoje clanstvo, poruke odaju zahvalnost i oduševljenje nekoga tko je konacno pronašao prijatelje. Doduše, izgleda da mu nije promakla ironija cinjenice da on – indijanac plemena Chippewa – nalazi zajednicke tocke s bjelackim rasistima.

U travnju prošle godine, napisao je na web sajtu svojih novih prijatelja, škola ga je optužila da je planirao izvesti pucnjavu u školi povodom rodendana Adolfa Hitlera. Bio je ogorcen što je nepravedno optužen, no, 11 mjeseci kasnije, pokazalo se da uprava škole nije bila tako jako u krivom. Web sajt arijevskih supremacista – gdje se potpisivao kao 'Todesengel', odnosno andeo smrti na njemackom – bio je društvo istomišljenika kakvo, piše "Post", nije našao ni u školi niti drugdje medu vršnjacima. Nakon pucnjave, ta je skupina objavila priopcenje u kojemu kaže da njegovi potezi daju za pravo temeljnim uvjerenjima skupine u – citiramo – "eugeniku, rasno odvajanje i odstranjivanje elemenata koji su neprijateljski po zdravo društvo".

U "New York Timesu", pomalo sakrivena iza vodecih tema, krije se i prica o renesansi starijih uposlenika. Najmanje 15 velikih americkih korporacija održava posebne potrage za uposlenicima starije dobi jer ih ocjenjuje mnogo pouzdanijima, s boljim radnim navikama i manjima brojem izostanaka s posla od mladih uposlenika. Radi se najcešce o poslovima u maloprodaji i u uredima. Neke kompanije cak nude umirovljenicima takozvane poslove 'ptica selica': rad u njihovim trgovinama ili uredima na Floridi tijekom zime, a na sjeveru zemlje tijekom ljeta.

XS
SM
MD
LG