Linkovi

Arapski mediji i demokratizacija


Arapske satelitske televizijske postaje emitiraju vijesti o glasanju i pro-demokratskim prosvjedima diljem Srednjeg istoka. Dok neki analitičari kažu da takvi programi mogu potaknuti demokratizaciju te regije, drugi upozoravaju da mediji nisu zamjena za domaće pokrete posvećene reformama.

Al-Jazeera i druge arapske televizijske kuće u zadnje su vrijeme izvještavale o palestinskim i iračkim izborima, o lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji, te o najavi egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da će se na sljedećim predsjedničkim izborima u Egiptu natjecati više kandidata. Arapski gledatelji mogli su vidjeti masovne demonstracije u Libanonu, te povlačenje sirijskih obavještajnih agenata iz Bejruta.

Mark Lynch, profesor političkih znanosti i stručnjak za Srednji istok s Koledža Williams, kaže da se gledatelji identificiraju s drugim Arapima koji demonstriraju i glasaju. "Slike ljudi koji miroljubivo prosvjeduju na ulicama Bejruta odražavaju nešto što se razvijalo u posljednjih deset godina. Publika al-Jazeere, da tako kažem, identificira se s arapskim narodom i ne može podnijeti arapske vlade," kaže Lynch.

Američki dužnosnici često optužuju al-Jazeeru, koja povremeno emitira poruke Osame bin Ladena i drugih terorista, za neobjektivno izvještavanje o američkoj politici i postupcima na Srednjem istoku. Glavni washingtonski dopisnik al-Jazeere Mohammed Alami kaže da bi kritičari al-Jazeere trebali shvatiti da ta kuća emitira istinitije programe od državnih arapskih medija. "Imamo mnogo jer radimo u vrlo teškom području. No, naši kritičari ne žele nam pripisati apsolutno nikakve zasluge. Mislim da je al-Jazeera razbila mnogo tabua u arapskom svijetu. Po prvi put, Arapi u svojim dnevnim sobama mogu čuti kritike na račun svojih čelnika," ističe Alami.

Predsjednik Arapsko-američkog instituta James Zogby kaže da arapska televizija ne služi samo potpirivanju strasti, već da njeni gledatelji vole, kao i svi drugi, komedije i zabavne programe više od vijesti.

"Ideja da Arapi cijeli dan sjede kod kuće, gledaju televiziju i mrze Amerikance i Izrael podjednako je realna kao i ideja da Amerikanci cijeli dan gledaju Fox TV i mrze Arape. Nije točno da oni koji gledaju al-Jazeeru mrze Ameriku više od drugih. Arapi su ogorčeni zbog američke politike, ali oni koji gledaju satelitsku televiziju, zapravo više vole Ameriku jer gledaju američke programe," kaže Alami.

Profesor Lynch s Koledža Williams kaže da televizijske vijesti o izborima i demonstracijama u arapskim zemljama daju dodatni zamah promicanju demokracije. Međutim, kako ističe mediji ne mogu zamijeniti lokalne napore na demokratizaciji, a probuđene nade mogle bi se pretvoriti u frustracije ukoliko se očekivanja arapske javnosti ne ostvare

XS
SM
MD
LG