Linkovi

'Melinda i Melinda' - novi film Woody Allena


Woody Allen donosi i dramu i komediju u svom novom filmu koji govori o mladima i ljubavi u suvremenom New Yorku. Film "Melinda i Melinda" za nas je pogledao Alan Silverman.

Film počinje s parom pisaca – jednim poznatim po dramama, drugim po komedijama – koji se pozabave istom anegdotom, svaki na svoj način. Anegdota o Melindi, ženi kojoj vlastiti život počinje izmicati kontroli tako može biti smiješna ili tragična. Woody Allen publici pruža priču o obje alternativne stvarnosti, naizmjenično.

"Ideja je bila da žena dođe na večeru i razotkrije čitavu priču. Ona živi na katu ispod, svidi se mom junaku i – kako se odvija priča – stvari dalje idu bilo smiješno ili dramatično. Mislio sam da bi bilo zanimljivo to napraviti kao jedinstvenu priču, možda nešto pritom naučiti. Na koncu, stvaranje filma se pokazalo zabavnim, ali nisam naučio ništa novo, nisam došao ni do kakvog zaključka."

Doduše, do jednog je zaključka Woody Allen došao i prije nego što je počelo snimanje: sam će ostati isključivo iza kamere. Za glumu, kako je rekao, u tom mu filmu nije bilo mjesta. Junaci su morali biti znatno mlađi.

Na komičnoj strani filma "Melinda i Melinda", Will Ferrell glumi 'woody-allenovskog' junaka, kao susjed koji se zaljubi u naslovni lik. Dobro poznat po imitiranju poznatih ličnosti u televizijskoj emisiji "Saturday Night Live", Ferrell kaže da se trudio izbjeći bilo kakvo imitiranje: "To je bilo vrlo teško jer je, toliko očigledno, uloga bila napisana za njegov glas i za njegov način stvaranja lika. Nisam htio biti indigo kopija Woodyja Allena, pa sam pokušao napraviti smjesu između mene i njega."

Allen priznaje da je Ferrellova perspektiva izmijenila lik u filmu: "Will je toliko drugačiji od mene, da sam neke rečenice iz dijaloga morao izbaciti, jer jednostavno njemu uopće ne pristaju. Kad pišem scenarij, ja ga čujem točno onako kao što želim. Poslije, kad drugi ljudi to izgovaraju, stvari uopće ne zvuče onako kako sam želio. Dakle, treba ih prilagođavati tim drugim ljudima, jer oni unose svoju osobenost u moje likove."

Komičnu i tragičnu stranu priče iznose različiti protagonisti, osim središnjeg lika Melinde, koju tumači australska glumica Radha Mitchell: "Mislim da je ona isti lik u obje verzije. Prije snimanja sam malo razgovarala s Woodyjem i, bez puno filozofiranja, on je rekao da treba postojati mala razlika među njima, ali ne da budu potpuno različite. Ja sam to onda interpretirala kao komentar o stavu lika."

Radhi Mitchell se sviđa da originalnost filma predstavlja izvjestan izazov i za publiku i za glumce: "Mnogi scenariji koje čitam su na izvjestan način jednoobrazni, radnja se odvija na određen, predvidiv način, zna se kako će završiti, a angažmana publike praktički uopće nema. Ovaj vas film, međutim, ostavlja na kraju zamišljenog: kako i u kojoj mjeri vaš vlastiti stav oblikuje vaš život? je li vam život komedija ili tragedija zbog vlastitog stava? Film ostavlja na kraju otvorenom mogućnost dijaloga; mislim da je to sjajno."

U ostalim ulogama u filmu "Melinda i Melinda" pojavljuju se Amanda Peet, Chloe Sevigny, Wallace Shawn, te engleski glumci Chewitel Ejiofor i Jonny Lee Miller.

XS
SM
MD
LG