Linkovi

Žrtve trgovine ljudima sve češće iz Hrvatske i BiH


Žrtve trgovine ljudima sve su češće iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ove dvije zemlje više nisu samo tranzitne, već i polazišne i odredišne točke trgovine ljudima. Tu pojavu treba spriječiti boljom suradnjom u regiji – izjavila je Ljiljana Varga, direktorica STAR/ World Learning programa za borbu protiv trgovine ljudima u Hrvatskoj. Gospođa Varga ovih je dana sudjelovala na skupu posvećenom problematici trgovine ljudima na jugoistoku Europe u organizaciji washingtonskog sveučilišta Johns Hopkins.

Suradnja među zemljama jugoistočne Europe jedan je od važnih čimbenika u suzbijanju trgovine ljudima, kazala nam je gospođa Varga, ističući da mreža Star provodi paralelni program za borbu protiv ove pojave i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Iako se sve aktivnosti koordiniraju s vlastima, najvažnija je, rekla nam je naša sugovornica, suradnja na terenu.

"Suradnja na terenu se odvija kroz mrežu nevladinih organizacija, koju je STAR mreža pomogla ojačati i s kojom radi već desetak godina. Upravo to iskustvo koje naša mreža ima na ovom dijelu Balkana, odnosno, u državama bivše Jugoslavije, nešto je iz čega mi vučemo svoju snagu… Jer da ne postoji jedna takva suradnja, pristup jednom ovakvom problemu, koji je sam po sebi regionalne prirode, bio bi jako težak," kazala je.

Kao najveće izazove u toj suradnji gospođa Varga je istaknula formuliranje odgovarajućeg pristup problemu. "Ne možete iz Zagreba ili Sarajeva reći kako treba raditi u Karlovcu, u Vojniću, u Slavonskom ili Bosanskom Brodu, u Bijeljini ili u Vukovaru. Rješenje problema mora doći iz same zajednice, a upravo ta suradnja između nevladinih udruga je ono što pokušavamo njegovati kroz naš program," istaknula je.

S obzirom da sve veći broj žrtava trgovine ljudima potječe upravo iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebno je važno dizanje svijesti u javnosti o opasnostima ove pojave. "Kada govorimo o ..našim djevojkama, ključna riječ je prevencija, dakle, naučiti prepoznati situaciju koja je potencijalno opasna, naučiti reagirati, ne bojati se policije, ne gubiti kontakt s roditeljima i prijateljima, uspostaviti neki mehanizam gdje, ako djevojka i odabere otići raditi u inozemstvo, nauči kako se s time nositi," rekla je.

Žrtve trgovine ljudima, istaknula je gospođa Varga, uglavnom prolaze kroz manje-više isti scenarij. "Osoba ode preko granice u potrazi za boljim životom, izgubi dokumente, ulazi u kriminalni milje, iz kojeg se onda više ne može izvući. Mora otplatiti nekakvu cijenu, koju onaj tko ima kontrolu nad njom, postavio. To je proces koji traje godinama i u kojem mnoge žrtve tragično završe," kazala je Ljiljana Varga, direktorica STAR/World Learning programa za borbu protiv trgovine ljudima u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG