Linkovi

WP: Rat u Iraku iscrpljuje vojsku


Dvije godine nakon početka rata u Iraku, američka vojska ozbiljno 'iscijeđena' – piše "Washington Post". Nakon zgromljujućeg prikaza moći i snage američke vojske u prvim mjesecima rata, gerilski rat nagriza vojne zalihe u ljudstvu i baca sjenu sumnje na spremnost dobrovoljačke vojske, piše washingtonski list, citirajući mišljenja visokih vojnih zapovjednika, kongresmena i eksperata za obrambena pitanja.

Regrutiranje je posebice podbacilo, te se neki sa zabrinutošću pitaju na što će nalikovati američka vojska 2007. godine … drugi, pak, kako piše washingtonski list, brinu kako bi se već prorijeđeno ljudstvo moglo rastegnuti ako se ukaže potreba za još kojom hitnom potrebom, recimo na Korejskom poluotoku. Uglavnom, zaključuje "Post", na snazi dobivaju glasovi koji traže brojniju i jaču vojsku.

"New York times" piše o drugoj temi koja je posljednjih dana u središtu pažnje u Americi – pravo na život ili na smrt jedne žene koja je praktički u komi. Medicinska je tema postala politička, piše njujorški list, reagirajući na intervenciju Kongresa u slučaju koji bi se normalno rješavao – i do sada se nekoliko godina i rješavao – samo na razini pojedine savezne države. Tako se, osim medicine, života i smrti, sada govori i o samostalnosti pojedinih saveznih država, o uplitanju Kongresa u lokalne ovlasti i tako dalje.

XS
SM
MD
LG