Linkovi

George Kennan (1904-2005)


U Sjedinjenim je Državama u 101. godini života preminuo George Kennan, povjesničar i diplomat koji je početkom hladnog rata kreirao američku strategiju prema Sovjetskom savezu. Strategija se temeljila na ideji postupnog ograničavanja sovjetske ekspanzije. George Kennan prvi je prognozirao da će se Sovjetski savez raspasti sam od sebe, zbog unutrašnjih proturječnosti i sukoba.

George Kennan prepoznao je zločine sovjetskog sustava vrlo rano, još prilikom diplomatske službe u Moskvi prije drugog svjetskog rata. U Washingtonu su tada – a posebno za vrijeme drugog svjetskog rata - mnogi imali vrlo dobronamjeran pristup prema sovjetima, savezniku u borbi protiv nacista.

John Lewis Gaddis, profesor povijesti na Sveučilištu Yale, kaže da je mladi diplomat George Kennan bio uvelike ispred svog vremena: "Godine 1944., kriteriji političke korektnosti zabranjivali su da se govori o mogućoj sovjetskoj prijetnji, nakon rata. U Washingtonu su prihvatili Kennanove prognoze tek nakon što je – vrlo brzo poslije 1945. – prekinuta saveznička suradnja. Postalo je jasno da je sukob sa Sovjetskim savezom vrlo izgledna činjenica – što je Kennan najavljivao duže vrijeme."

Čak i nakon što su sovjeti zavladali Istočnom Europom, George Kennan je kao mladi diplomat u Moskvi dobivao diplomatske depeše iz Washingtona u kojima se tražila bolja suradnja s Kremljom. Odgovor Georgea Kennana poznat je kao «Dugi telegram» u kojem on svojim nadređenima u Državnom tajništvu objašnjava da će Sovjeti biti agresivni sve dok im se Amerika ne suprotstavi. A taj je čas upravo sada – napisao je George Kennan, koji je početkom šezdesetih bio američki veleposlanik u Jugoslaviji. U skladu s načelima koje je definirao George Kennan nastala je američka strategija «postupnog ograničavanja» sovjetske ekspanzionističke politike, koja je krajem stoljeća dovela do kolapsa režima u Moskvi.

Richard Gardner, bivši američki ambasador u Španjolskoj i Italiji, objašnjava važnost vajskopolitičkih ideja Georgea Kennana: "Kennan je upravo vizionarski navijestio da će se Sovjetski savez raspasti – ali pod uvjetom da Zapad smogne dovoljno političke volje da mu se suprostavi i spriječi njegovu agresivnu politiku u inozemstvu. Jer, ako se ne bude mogao širiti sovjetski će se sistem urušiti sam od sebe, pod teretom unutrašnjih problema – tvrdio je Kennan." Narr: Richard Gardner dodaje da mu je drago što je George Kennan – koji je umro prekjučer u 101. godini života – doživio ostvarenje svojih političkih prognoza.

XS
SM
MD
LG