Linkovi

Kongresno saslušanje o uporabi steroida u sportu


Uporaba steroida u sportu bila je tema jučerašnjeg saslušanja u američkom Kongresu na kojemu su se pojavile neke od najvećih zvijezda američkog profesionalnog bejzbola. Razlog saslušanja je kritika nekih kongresmena da propisi protiv uporabe steroida u bejzbolskoj prvoj ligi daleko preblagi.

Bejzbol uživa poseban status i izuzeće od poreza u Sjedinjenim Državama jer se smatra da je taj sport 'nacionalna razbibriga', koja zauzima značajno mjesto u američkoj kulturnoj povijesti. Kongres, međutim, razmatra ukidanje tog posebnog statusa ukoliko se taj sport oštrije ne pozabavi borbom protiv dopinga i uporabe nedozvoljenih farmaceutskih sredstava.

Značaj kongresnog saslušanja daleko je širi od samog bejzbola: već se neko vrijeme čuju sve alarmantnija upozorenja o nekontroliranoj uporabi steroida u srednjoškolskim sportovima. Mnogi smatraju da upozorenja o zdravstvenoj štetnosti tih preparata prolaze bez mnogo učinka sve dok uzori mladeži budu i dalje više-manje otvoreno koristili takve preparate, kao što je slučaj s vrhunskim bejzbolom.

XS
SM
MD
LG